Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK) ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri’nin (UMKE) de desteğiyle Eskişehir’de gerçekleştirdikleri “İnce Buzdan Kurtarma” tatbikatı, nefesleri kesti. Ekiplerin yaptığı tatbikat, gerçeğini aratmadı.
Soğuk geçen kış koşulları sebebiyle yurt genelinde birçok akarsu, dere, göl ve su birikintileri buz tutmuş durumda. Bu durum özellikle avcı, balıkçı ve buz üzerinde eğlenmek isteyen çocuklar için hayati bir risk oluşturuyor ve son zamanlarda buz kırılması sonucu hayatını kaybedenlerin haberlerine de sıkça rastlanıyor. Bu gibi olaylarda kazazedeleri kurtarmak isterken yapılan yanlışlar sonucu birçok gönüllü kurtarıcı da hayatını kaybediyor. Bu durumların gereği, Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK) ekipleri, kendi gönüllerinin eğitimi ve toplumsal bir farkındalık oluşturmam amacıyla “İnce Buzda Kurtarma” tatbikatı yaptı. UMKE ekiplerinin de katılımıyla Odunpazarı Belediyesi Şehr-i Derya Parkı’ndaki gölette gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği; buzların arasında sıkışmış teknesine ulaşmak için ince buz üzerinde yürürken buzun kırılması sonucu suya düşen ve kendi çabasıyla içinde bulunduğu durumdan kurtulamayan bir kazazede canlandırıldı. DAK ekibinden bir kurtarma yüzücüsü, buzun ince ve kırılgan olması sebebiyle, ilk yardım amaçlı kullanılan travma tahtasını yüzey genişletmek ve ağırlığını daha geniş bir alana yaymak için kullanarak kazazedeye yaklaştı. Travma tahtasına önceden hazırlanan donanım sayesinde kazazedeyi emniyete alan kurtarma yüzücüsü, yine hazırlanan donanım sayesinde sahilde bulunan DAK ekibinin travma tahtasına bağlı ipi çekmesi ile kazazedeyi ve kendini rahatlıkla ve güç harcamadan travma tahtasının üzerine almayı ve kazazedeyi sahile ulaştırmayı başardı. Sahilde UMKE ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan hipotermiye girmiş kazazede, ardından süratle hastaneye ulaştırıldı.
“BÖLGEMİZDE MEYDANA GELEBİLECEK BU TÜR OLAYLARA KARŞI EKİP OLARAK HAZIRIZ”
Tatbikat sonrası İHA’ya açıklamalarda bulunan DAK Dernek Başkanı Ömer Canayakın, son günlerde kış şartlarının yoğun geçmesinden dolayı tüm Türkiye’de karla ve buzla mücadelenin başladığına dikkat çekti. Bölgede meydana gelebilecek bu tür olaylara karşı hazır olduklarını anlatan Canayakın, “Eskişehir’de de hemen hemen bütün göletler ve Porsuk Çayı buzla kaplanıyor. Buralarda çeşitli kazalar olabiliyor. Trafik kazaları olabiliyor. Bazen gençler buzun üstüne çıkıp suyun içine düşebiliyor. Bu konuda uzman ekibimizle bir tatbikat gerçekleştirdik. Buzlu bir göletten bir kazazede nasıl çıkartılırın canlandırılmasını yaptık. Göletten çıkarılan kazazedeye UMKE ekipleri tarafından tıbbi müdahalesi yapıldı ve kazazedeye yardımcı olmuş oldu. Bundan sonra bölgemizde ve çevremizde yakın yerlerde meydana gelebilecek bu tür olaylara karşı ekip olarak hazır durumdayız” dedi.
“BİZ DİREK KURTARMA İŞLEMİ YERİNE HAYATA TUTUNDURMAYLA UĞRAŞIRIZ”
Eskişehir UMKE Sorumlusu Dr. Cem Güre ise, normal şartlarda Sağlık Bakanlığı UMKE ekiplerinin bu tarz kurtarma işlemlerinde doğrudan doğruya medical müdahalelerle ilgilendiğini kaydetti. “Bizim görev alanımız daha ziyade hastanın veya yaralının sağlığıyla ilgilenmektir” diyen Dr. Güre, şöyle konuştu:
“Biz direk kurtarma işlemi yerine hayata tutundurmayla uğraşırız. Suda kurtarma işleminde de gördüğümüz gibi, bu işlem DAK ekibi tarafından organize edilirken, güvenli bir alana çekildikten sonra ambulansa kadarki nakli doğrudan doğruya UMKE ekiplerinin sorumluğu altında geçti.”