Kıbrıs’ın tarihi ve en eski Türk köylerinden olan Kalavaç’ta “4. Gıbrıslı Kültür ve Sanat Festivali” düzenlendi.
Kıbrıs’ın tarihi ve en eski Türk köylerinden olan Kalavaç’ta Değirmenlik Belediyesi’nin katkıları ve Kalavaç Muhtarlığı işbirliğiyle Bitkisel Üretim Projesi kapsamında “4. Gıbrıslı Kültür ve Sanat Festivali” düzenlendi. Köy meydanında Kıbrıs Türk kültürünü yansıtan yiyecek, içecek ürünleri ile el sanatlarının sergilendiği ve satıldığı etkinliğin açılışına, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar, milletvekilleri, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı ve diğer yetkililer katıldı. Müzisyenler, şairler, tiyatro sanatçıları sahne alırken, halk dansları ekiplerinin de gösteri yaptığı festivalde fotoğraf ve resim sanatçıları, karikatüristler, seramik sanatçıları, el işi sanatçıları Kıbrıs’a özgü eserlerini sergiledi.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı, Uluslararası Dünya Sanat Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen festivalin Kıbrıs Türk kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla organize edildiğini kaydetti. Amaçlarının Kıbrıslı Türkler’in gelenek, görenek, örf ve adetleriyle dünyada yer aldığını göstermek olduğunu ifade eden Meraklı, tüm dünyaya Kıbrıslı Türkler’in barış yolunda ilerlediğini göstermek istediklerini vurguladı.
Meraklı’nın konuşmasının ardından konuklara ve köy halkına seslenen Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, Kalavaç köyünün önemine vurgu yaptı. Festival için bütün köy halkının elinden gelen gayreti gösterdiğine işaret eden Işısal, Kıbrıs Türkleri’nin kültürünü yansıtan unsurların festivalde yer almasının önemine değindi.
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise, köyün her geçen gün gelişip güzelleştiğine dikkat çekerek, festivallerin ekonomiye olan katkısına değindi. Kültürel değerleri ön plana çıkaran her türlü projeyi desteklediklerini belirten Akça, Kalavaç köyü ve festivalinin gelişerek daha da ileriye gitmesi temennisinde bulundu.
KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber konuşmasında, Kalavaç köyünün bir başarı öyküsü olduğuna değinerek, kültürü paylaşmak ve geleceğe taşımak için bu tür etkinliklerin önemli olduğunu ifade etti. Siber, festivallerin ülkenin tanıtımı için de önemli olduğuna dikkat çekti.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, festivalde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, muhtar Meraklı’nın köyün tanıtımı için yaptığı çalışmalara değindi. Meraklı’nın Kalavaç köyünü dünya nezdinde bilinen bir köy haline getirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, festivalin bol ziyaretçisi olması temennisinde bulunarak, katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından halk dansları gösterileri sunuldu. Protokol üyeleri stantları gezip, vatandaşlarla sohbet etti.