ORDU (AA) - Fatsa ilçesinde çiftçilere zirai yaralanmalara yönelik sağlık ve ilkyardım semineri verildi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenen seminerin sunumunu, Ordu 112 acil ilk yardım eğitmeni Esin Yılmaz yaptı.

Seminerin açılışında konuşan Fatsa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, üreticileri ilk yardım konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için seminer düzenlediklerini belirterek, "Bu tür seminerler üreticilerimiz için çok önemli. Çünkü bahçe işlerinde çalışıldığı için yaralanma ya da düşme riski çok fazla oluyor. Bu kapsamda üreticilerimizi ilk yardım konusunda bilgilendirmek istedik. Sağlık Bakanlığından gelen arkadaşımız olumsuz durumlarda yapılması gerekenleri en iyi şekilde özetleyecek" dedi.

Zirai zehirlenme ve yaralanmalarda yapmaları gereken ilk müdahaleleri anlatan Esin Yılmaz, şunları söyledi:

"Çiftçilerimiz genellikle zirai zehirlenme, yaralanma, düşme ya da hayvan ısırıklarıyla mücadele ediyor. Herhangi bir kaza durumunda ilk yapmamız gereken sağlık ekiplerine haber vermektir. 112 komuta merkezinde çalışanların hepsi sağlık konusunda bilgili. Ne yapmamız gerektiğini onlar bizlere daha sağlıklı şekilde, olay anında anlatabilir ve sağlık ekipleri olay yerine intikal edene kadar hastaya ilk müdahaleyi yapabiliriz. Düşme sonucu travma yaşayan yaralıyı hareket ettirmemiz gerekiyor. Herhangi bir hayvan ısırığı olan bölgede kan dolaşımını engellemeliyiz. Yaralanmalarda kanama olan bölgelere tampon yaparak kan akışını durdurmalıyız. Bizler için ilk müdahale çok önemlidir. Birkaç basit uygulamayla bir can kurtarılabilir."