MÜSİAD Gaziantep Şubesi tarafından Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu’nda (GAİB) Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerinin anlatıldığı değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantının açış konuşmasını yapan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, ”Masum insanların hunharca katledildiği terör saldırıları herhangi bir din ya da medeniyetle bağdaştırılamayacağı gibi hangi gerekçeyle olursa olsun asla mazur görülemez. Bu menfur saldırı, uluslararası toplumun terör konusunda kararlı bir tavır sergileyerek etkin bir işbirliği yapmasının kaçınılmaz hale geldiğini teyit etmektedir. Bu duygu ve düşünceyle Fransa’daki saldırıları şiddetle kınıyoruz" dedi.
Ülkemizde artık yazı tura ekonomisi ve siyasetin eski Türkiye’de kaldığını ifade den Kılçık, "Türkiye küresel ekonomideki rolünü 1 Aralık 2014 tarihinden itibaren G-20 dönem başkanlığını tüm ülkelerin mutabakatıyla üslenerek güçlendirmiş durumdadır. G-20 eşittir 19 gelişmiş ülke artı AB ülkelerinden oluşmaktadır. Bu gurup Dünya ticaretinin yüzde 75’ini, dünya Gayrı Safi Milli Hasılasının yüzde 85’ini oluşturmaktadır. B-20 ise iş dünyası olarak bizlere 2015 yılının hareketli geçmesini sağlayacak yeni iş kapıları açacaktır. Zira dünyanın en büyük şirketlerinin patronları, CEO’ları, sendika liderleri, düşünce kuruluşları, Türkiye’ye gelecek, yıl boyunca 100’e yakın üst düzey toplantı yapılacaktır. Küresel ekonomiye yön veren 10 bine yakın kişi Türkiye’ye gelecek, bizlerle iş bağlantısı yapacaklardır. Ayrıca Antalya 15 ile 16 Kasım 2015 tarihlerinde dünya liderlerini ağırlayacak" dedi.
Kılçık sözlerini şöyle sürdürdü:
"Lider problemi yaşayan Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda ve İtalya’da ekonomi tamamen sarsılmış durumda. Ülkemizin istikrarını sürdürebilmesi için milletvekilliği seçimleri 5 yılda bir yapılmalıdır. Haziran 2015 seçimlerinden sonra 2015 ile 2019 döneminde seçim olmayacağından biz iş dünyasının uzun vadeli planlar yapması kolaylaşacaktır. MÜSİAD olarak, 2019 yılında da Türkiye’nin üç ayrı seçim atmosferi yaşamaması için Cumhurbaşkanlığı, Milletvekilliği ve yerel seçimlerinin birleştirilerek yapılması taraftarıyız.
Bildiğiniz gibi 11 yıllık bir çalışmanın sonunda 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren İran ile Serbest Ticaret Antlaşmamız yürürlüğe girmiştir. İran’dan ithal ettiğimiz 140 üründe, onlara ihraç ettiğimiz 125 üründe gümrük vergileri ya sıfırlanmış ya da sıfıra yakın orana indirilmiştir. İran’la şu anda yıllık ticaret hacmimiz 13-14 milyar dolar civarında seyrederken bu yıl ticaret hacmimizin 35 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.
Diğer taraftan ABD ve AB ülkelerinin Rusya ekonomisini çökertmek için uyguladığı ambargodan sonra, süratle bu komşumuzla ilişkilerimiz artarak gelişmektedir. Özellikle et, süt ve tarım ürünlerinde coğrafi yakınlığında getirdiği avantajla ve devletler arası iyi ilişkilerinde katkısıyla bizden ithalatlarını arttırmak istemektedirler.
Rusya’da yaşanan gelişmeler sonucunda Rus gazının Türkiye üzerinden pazarlanması, Azerbaycan ve Kuzey Irak petrolünün Türkiye’den geçmesi ülkemizin hatırı sayılır bir enerji koridoruna dönüşmesine sebep olmuştur.
Bildiğiniz gibi 2014 yılını geride bıraktık. 2014 yılına şöyle bir göz atarsak, sadece dünyanın büyük ekonomilerin de büyümenin düşük hızla da olsa sürdüğünü, AB ülkelerinde ve dünyanın büyük ekonomilerinden Japonya’da da resesyonun devam ettiğini maalesef Çin’de de büyüme hızının düştüğünü görmekteyiz. Dünyanın 8. Büyük ekonomisine sahip Rusya’nın ise toparlanmasının en az iki yıl alacağı bizzat Putin tarafından ifade edilmektedir.
Ülkemize gelince ise Irak, Libya, Suriye ve Ukrayna’daki karışıklıklara rağmen ekonomimiz düşük büyüme hızıyla da olsa çok şükür yakalanan istikrar sayesinde 20 çeyrektir pozitif büyümesini sürdürmektedir.
2014 yılında ülkemiz toplamında 157,8 milyar dolar, şehrimiz özelinde ise 6 milyar 641 milyon dolar ihracat geçekleştiren ihracatçılarımızı tebrik ederiz. Eğer ihracatçılarımız gümrüklerde, antrepolarda bürokratik engellerle uğraşmazlarsa, yeniden şekillenen küresel ekonomiyi çok iyi tahlil edebilirlerse, kaliteli, ileri teknolojiye dayalı, yenilikçi ve marka olmuş ürünler üreterek 2015 yılı için verilen 173 milyar dolarlık ihracat rakamını mutlaka yakalayacaklardır.”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, belediye tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Göreve geldiği günden itibaren Gaziantep için birçok yeni hizmeti hayata geçirdiklerini dile getiren Şahin, 2015 yılında yapılacak hizmetleri de MÜSİAD üyeleriyle paylaştı. Şahin konuşmasında, “Bize düşen şey zamanı iyi kullanmak, hayır duasını çoğaltmak, eser bırakmak ve hizmet etmektir. Bu bakımdan ben 12 yıldan beri milletvekilliği ve bakanlık dönemimizde MÜSİAD’ın hem genel merkezinde hem Gaziantep’teki bütün başkanlarıyla, sayın milletvekilimizin başkanlığı döneminde, Osman Beyin başkanlık dönemiyle beraber biz hakikaten MÜSİAD’ı bir kardeşler topluluğu olarak gördük. Sırtını dayayacağın, güveneceğin, sağlam bir iradeyle yerinde duran bir çınar gibi gördük. Ben sloganını çok beğenirim “İleri teknoloji, yüksek ahlak” diye yola çıkılan bir misyonun temsilcilerisiniz. Ülkenin demokrasi çıtasında da çok sağlam durdunuz, kalkınma çıtasında da çok sağlam durdunuz. Sizin duruşunuzla bu ülke badireleri çok daha kolay atlattı. Kalkınma yolculuğunu da çok daha hızlı tamamladı. Bu bakımdan ülkem açısından şehrim açısından hepinize çok teşekkür ediyorum.
Biz hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yola çıktığımızda söylediğimiz bir şey vardı, “Söz namustur”. Ağzından bir şey çıkıyorsa ya çıkmayacak ya da gereğini yapacaksın. Yani ne aldanan ne de aldatan olacaksın felsefesini hayatımızın bir parçası, yönetim şeklimizin bir parçası yaptık. Her akşam o günün hesabını vererek, her hafta o haftanın hesabını vererek ne söyledik ne yapıyoruz anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz. Tabi kolay bir yolculuk değil. Hizmet üretmek büyük bir emek, büyük bir gayret istiyor. Aynı zamanda büyük işler yapmak da karıncalar gibi çok yoğun bir çalışma istiyor. O yüzden gayretli bir şekilde yolumuza devam ediyoruz ama şunu gördüm, tüm makamlarda şunu gördüm; biz gayret edince tevfik Allah’tan geliyor” diyerek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları gösteren sunumunu gerçekleştirdi.
Programın ardından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e fidan dikme sertifikası ve seccade hediye edildi. Sertifikayı MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık takdim ederken seccadeyi ise MÜSİAD Kadim Başkan Osman Nakıboğlu verdi.
Toplantıya AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, MÜSİAD Kadim Başkanı Osman Nakıboğlu ve MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık ve çok sayıda MÜSİAD üyesi katıldı.