SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği madeni de işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Atabacası Maden Ocağı'na üretim izninin verilmesiyle birlikte firma yetkilileri, işçilerle görüşmeye başladı. Bugün için 150 kişi ile görüşüldüğü önümüzdeki günlerde sayının 400 işçiye tamamlanacağı belirtildi. Gerekli düzenlemelerin yapıldığı Atabacası Maden Ocağı'nda, tekrar üretimin başladığı da öğrenildi.
Geçen yıl 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez bölgesindeki maden ocağında meydana gelen faciada, 301 madenci hayatını kaybetti. Bu kazanın ardından şirkete ait biri kazanın olduğu ocak olmak üzere 3 maden işletmesi kapatıldı. Ancak bunlardan Işıklar Maden Ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı. Bu gelişmelerin yaşanırken, geçen yıl 1 Aralık'ta facianın olduğu Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağında çalışan toplam 2 bin 831 maden işçisinin sözleşmeleri feshedildi. Aradan geçen zamanla birlikte tazminatlarını almadıklarını gerekçe gösteren bazı madenciler, çeşitli eylemlerle seslerini duyurdu.
MADENCİLERLE GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI
İş bulamadıklarını söyleyen ve zor durumda olduklarını belirten madenciler adına önemli bir gelişme oldu. Atabacası Maden Ocağı'nı inceleyen müfettişler maden için üretim onayı verdi. Karar önce Manisa Valiliği'ne, ardından Soma Kaymakamlığı'na, son olarak da Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ulaştırıldı. Bunun üzerine gerekli düzenlemelerin yapıldığı Atabacası Maden Ocağı'nda, dün tekrar üretimin başladığı öğrenildi.
Şu anda Atabacası'nda şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre 200 maden işçisinin çalıştığı, toplam 400 maden işçisinin Atabacası'nda çalıştırılacağı belirtildi. Bu kapsamda firma yetkilileri, Eynez ve Atabacası'nda işlerine son verilen işçilere ulaşıp bugün 150 madenciyle görüştü.
ENYEZ'DE FAALİYET YOK
Çeşitli galerilerinde yangın olduğu için üretime ara verilen aynı şirkete ait Işıklar Ocağı'nda da üretimin sürdüğü burada da şu anda tüm vardiyalar de toplam 2 bin işçinin çalıştığı açıklandı. Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan işçilerin bir bölümünün ise belirlenen günlerde 301 madencinin yaşamını yitirdiği Enyez Maden Ocağı'na giderek burada kömür üretiminde kullanılan malzemelerin sökümünü gerçekleştirip dışarı çıkardığı kaydedildi. Şirket yetkilileri, Enyez Maden Ocağı'nın tekrar faaliyete geçmesine yönelik bir çalışmalarının olmadığını açıkladı.
ÖNCE EĞİTİM ALACAKLAR
Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Recep Satır, "Madenci arkadaşlarımızla görüşmelerine başlanıldığını öğrendik. Şu ana kadar 150 işçi arkadaşımızla görüşüldü. Pazartesi ve diğer günlerde de yapılacak görüşmelerle sayının artacağını öğrendik. Görüşme sonrası belirlenecek işçiler, hem işletmede hem Celal Bayar Üniversitesi'nde iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden eğitim alacak. Eğitimlerini tamamladıktan sonra bu madenci arkadaşlarımız iş başı yapacaklar" dedi.

FOTOĞRAFLI