Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, 2015 yılı mali destek programını açıkladı.
Bir kahvaltı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Demirci, DAKA hakkında bilgilendirmede bulundu. 2008 Kasım ayı itibariyle kurulan ajansın 2009 tarihinden itibaren bölgede hizmet vermeye başladığını ifade eden Demirci, “Geçen altı yıl içerisinde 11 farklı mali destek programı gerçekleştirdik. Son üç tanesi de Nisan 2015 itibari ile çıkmaya başladı. Bunların bilgilendirmeleri ve eğitim programları devam ediyor. 11 başlıkta çıktık ve yaklaşık 100 milyon TL’nin üzerinde bir hibeyi paydaşlarımıza vermiş olacağız. Tabi bu, eş finanslarla birlikte yaklaşık 170 milyon TL’lik bir meblağa karşılık geliyor. Bölge olarak düşündüğümüzde yaklaşık bin 800- 2 bin arası ilave bir istihdam kapasitesi oluşturmuş oluyoruz” dedi.
Bugüne kadar 220 farklı projeye destek verdiklerini ifade eden Demirci, “Destek verdiğimiz 220’nin üzerindeki farklı projeden bugüne kadar sorunlu gördüğümüz herhangi bir projemiz çıkmadı. Biz zaten başarısızlığa doğru giden bir projeyi daha işin başlangıç aşamasında hemen yolunu kesip, iptal ediyoruz ve o kaynağı herhangi bir şekilde kullandırtmıyoruz” ifadelerini kullandı.
DAKA’nın artık mali destek programların dışında yaptığı faaliyetlerle hatırlanması gerektiğine vurgu yapan Demirci, “Biz sürükleyici sektörler neler noktasında 2023 vizyonu belgesini hazırladık. Van’da ilgili olarak ta ortaya çıkan sektörler vardı. Tarım gibi, sanayi gibi. Tarımda da artık klasik buğday, arpa ekiminden ziyade; katma değeri yüksek ve uzak pazarlara gidebilecek ürünlere, yani elma ve ceviz başta olmak üzere meyveciliğe yönelmemiz gerekir. Sanayide de yoğun işsizlik olması nedeniyle bu işsizliği bitirecek ve kalifiyeli elemanların hızla yetiştirecek emek, tekstil, hazır giyim ve mobilya gibi sektörlere önem verildi” şeklinde konuştu.
Açıklamalarında 2015 yılı mali destek programına değinen Demirci, “2015 yılında özellikle sokaktaki insanları ilgilendiren destek programlarımız var. Burada mümkün olduğu kadar sokaktaki insanlara dokunan bir katma değer olmasını sağlamak hedefleniyor” dedi.