Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden torba kanuna AK Parti, CHP ve MHP’nin ittifakıyla eklenen bir madde, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerini sevindirdi.
TBMM’de Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Torba Tasarısı görüşmelerinde imza attıkları önergeye göre; Türk denizcilik sektöründe ekonomik ömrünü tamamlayan ticari gemilerin hurdaya çıkarılması ve yeni gemi yapımı teşvik edilecek.
ESKİSİNİ HURDAYA AYIRIP YENİ GEMİ YAPANA TEŞVİK
Devlet, mevcut gemisini hurdaya ayırmak suretiyle armatörlere ve yeni inşa edilen yerli gemilere; hurdaya ayrılma fiyatını aşmayacak seviyede yüzde 35 oranında destek verilecek. Ancak bu desteği kabul eden gemi sahipleri; yeni gemilerini Türkiye’de inşa ettirmek, azami 3 yıl içince tamamlamak ve yine en az beş yıl boyunca gemisini hiç kimseye satmadan Türk bayrağı altında işletilmek zorunda kalacak. Teşvik şartlarına uyulmadığı takdirde verilen teşvik geri alınacak.
’’İSTİHDAM EDİLENLERİN SAYISI 2’YE KATLANACAK’’
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Türk denizcilik filosunun güçlenmesi ülkemizin de deniz taşımacılığında, istihdamda, ihracat ve geri dönüşümde dolayısıyla milli ekonomide güçlenmesi demek olduğunu belirterek "Kendi sektörümüzden örnek vermek gerekirse; önergenin yasalaşmasıyla birlikte şuanda; Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerimizde istihdam edilen kişi sayısı ikiye katlanarak 2200 kişiye ulaşacaktır" diye konuştu.
Şimşek, söz konusu önergeye destek veren tüm siyasi partilere, şahsı, temsil ettiği camia adına teşekkür etti.