Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından, ‘Ekonomi ’de İhracat Desteği’ konulu seminer düzenlendi. Seminere katılan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz,”Kayseri ihracatında 2023 yılında 7 Milyar dolar hedef koyduk” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dairesi Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayseri’de ihracat yapan 900 firmanın olduğunu söyleyerek, Kayseri’ye 2023 ihracat hedefi koyduklarını ifade etti. Hiçyılmaz,” Yurt dışında faaliyet gösteren firmalarımız fuarlarda yer almalıdır. Yeni teknolojiyle tanışmalıdır. Fuarlarda yer alarak, buralardan istifade edilmelidir. Yurtdışına giden üyelerimiz de fuarları takip etmelidir. Şehrimizin ihracat rakamlarımızı arttırmak için yurt içi ve yurt dışı pazarlarında kendimizi tanıtmalıyız. İhracata önem veriyoruz. Kayseri ihracatı olarak 2023 yılına 7 milyar dolarlık hedef koyduk. Kayseri’de ihracatta yüzde 7 artış sağladık. 900 ihracat yapan firmamız vardır” dedi. Kuzey Irak’ta açmayı düşündükleri Ticaret Ofis’ini terör olaylarından sonra tekrar gündeme getireceklerini söylen Mahmut Hiçyılmaz,”Kuzey Irak’ta ticaret ofisi kurma çabamız vardı. Fakat Işid olayları yüzünden ertelendi. Ekonomi Bakanlığının bu manada bize destekleri olacak. Kobilerimize ihracat anlamında destek gerekiyor. Desteklerin neler olabileceği huşunda düşüncelerimi belirtmek istiyorum. Enerji üretiminin sağlanması açısından destek verilebilir. Serbest bölgelerin cazibe merkezi olarak kullanılmalıdır” diye konuştu. Hiçyılmaz ayrıca,” Küresel bir köy haline gelen dünya da işletmelerin rekabet gücü varlıklarını sağlanabilmeleri için şarttır. Ar-Ge çalışmalarına destek ile teknolojinin ilerlemesi için, üniversite ile sanayi ilişkilerinin artması lazım. Ar-Ge’ye ayrılan pay ülkemizde binde 7 ‘dir. Ar-Ge’ye ayrılan pay artırılmalıdır. Bu teşvik sistemi içerisinde yapılan yatırımların bir kısmı sürdürülebilir olmadığından dolayı bitiyor. Teşvikten daha fazla istifade etmek için Kayseri dışına yatırım yapan girişimciler, sürdürülebilirliği sağlamadığı için geri geldi. O yüzden sektörel teşvik daha önemlidir. İthal edilen ürünlerin Türkiye’ de üretilmesi için teşvik verilmelidir. Kayseri sanayi ve ticaret şehridir. Ama son yıllarda yapılan yatırımlara bakılacak olursak. Hizmet sektöründe de gelişmeler bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
KILIÇKAYA:“İHRACATA TEŞVİKTE ULUSLARARASI SIKINTILAR YAŞIYORUZ”
Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatlara direk sağladığı teşviğin bazen uluslararası sıkıntılara sebebiyet verdiğini söyleyen, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dairesi Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya”Ekonomi Bakanlığı olarak herkese Terzi işi hizmet vermek istiyoruz. Bakanımızın dediği gibi daha da sektörel bakmak lazım. Uluslararası sıkıntılar da yaşıyoruz. İhracata direk destek veren teşviği yasaklıyor. Bu destekler uluslarası kurallara göre aykırı. Bu kuralları çok iyi bilmek lazım. Çok sektör odaklı teşvik verdiğimiz zaman. Resmi gazetede yayınlanan kısmını İngilizceye çeviriyorlar. Anti-damping vergisi ödüyoruz. İşte bu konuda dikkatli olmak lazım. Bizde bu konuda hassasız” dedi.