İsveç’in Uppsala kentinde bulunan bir camiye yılbaşı gecesi saldırı gerçekleştirildi. Saldırganlar, caminin kapısına ırkçı sloganlar yazdı. Son olay, İsveç’te kısa bir süre içinde camilere gerçekleştirilen üçüncü saldırı oldu.
İsveç’in başkenti Stockholm’e 70 kilometre uzaklıkta bulunan Uppsala kentinde bulunan bir camiye yılbaşı gecesi saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. Saldırganlar tarafından Molotof kokteylinin atıldığı caminin kapısında ırkçı sloganlar yazıldığı kaydedildi. Görgü tanıkları, camiye yapılan saldırı ihbarını saat 06.300 sıralarında alan polisin oldukça kısa bir süre içinde olay yerine geldiklerini ifade etti. Daha önce de ülkenin Eslöv ve Eskilstuna’nın ardından Uppsala kentindeki camiye gerçekleştirilen saldırıya tepki gösteren bir kişi, “Kısa sürede camilere yapılan yakmaya yönelik saldırılar hem İsveç demokrasisine hem de din karşı yapılmış saldırılardır. Camide o esnada insanların bulunmaması bir tesadüftür. Biz camimize gitmeye ve her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” diyerek üzüntülerini dile getirdi. Kentte yaşayan Müslümanlar bu durama karşı yöneticilerin sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde olayların daha sık bir şekilde gerçekleştirilmesinden endişe ettiklerini ifade ettiler.
Olayın duyulmasının ardından camiye gelen Belediye Başkanı Carl Lindberg, “Buraya gelerek neler hissettiğimi ifade etmek ve bu durumu protesto ederek hoşgörü göstermeyeceğimizi söylemek istiyorum. Hangi dine, hangi görüşe sahip olursa olsun toplumun tüm kesimlerinin bu duruma tepki göstermesi gerekir” dedi.
Uppsala polis sözcüsü Lisa Sannervik ise, “Saldırganların camiye yanıcı madde muhtemelen molotof kokteyli attıklarını uzaktan görenler var. Biz gelene kadar saldırganlar olay yerinden uzaklaşmış ve caminin giriş kapısına ırkçı sloganlar yazılmış. Yaptığımız incelemelere göre atılan yanıcı maddeler kendi kendine sönmüş. Devam eden soruşturma kapsamında saat 05.00 sularında bölgede ve dışarıda olan kişilerle iletişim kurmaya çalışıyoruz” dedi.
İsveç’te son bir yıl içinde 13 cami saldırısı gerçekleştirilmişti.