Afgan Mülteciler için ilk defa Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Kayseri’de kuruldu.
Dernek Başkanı Mohamad Ali Hakmat, "Derneğimiz, Afgan mültecilerle dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, diğer mültecilere yardımcı olmak ve bu konuda çalışmalar yapan sivil toplum, kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur. Değişik illerde yaşayan 40 bin Afgan ve diğer mülteciler arasında destek ağı oluşturmak ve diğer STK lar ile bağlar kurmak amacı ile kurulmuştur.
Afgan ve diğer Mültecilerin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Ayakta Kalabilme Mücadelesi için Türkiye’nin ilk Tabandan Gelen Mülteci Ağı olarak kurulmuştur" dedi.
Başkan Yardımcısı Zakira Frotan ise, "Afgan Mültecileri bir çatı altında tutmaya hedefleniyoruz, mülteciler çok zor koşullar altında yaşamaya çalışmaktadır, 2006-2007 den beri Türkiyede zorlu yaşamaya devam etmektedir. Çalışma izinleri olmadığından 13-14 saat ve düşük ücretlerle ağır işlerde çalışmaktadır. Karşılaşılan engeller ve zorluklar; ihtiyaçlar ve başarı öyküleri yeterince bilinmemektedir ve Afgan mülteciler Türkiye’de en unutulmuş gruplardır. Ayrıca UNHCR’ın söylediklerine göre 2013 ten beri Afgan mültecilerin dosyaları UNHCR tarafından askıya alınmıştır ve sadece Afgan mülteciler UNHCR de kayıtlı olmamaktadır.
Resmi olmadığı zaman da gönüllü olarak mülteciler için çeşitli projeler ve faaliyetler yapmaktaydı. Örneği, Mülteci çocuklar ve kadınlara yönelik projelerimiz 2013- 2014 ve 2014- 2015 arasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmektedir.
Böylece kartopu etkisi ile Türkiye’nin 62 Vilayetinde mecburi ikamete tabii olan ve kalıcı çözümlere ulaşma imkânları bulunmayan mülteci grupları arasında bir dayanışma ağı kurulacak" diye konuştu.