Gıda sektörünün hükümetten talep ettiği ithal susamda vergi indirimi yeni yılla birlikte gerçekleşti. Yüzde 23.4’ten yüzde 10’a indirilen susamdaki gümrük vergisi sektöre rahat nefes aldıracak.
Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, yapılan vergi indiriminin sektöre olumlu yansıyacağını belirterek susam hammaddesi kullanılan ürünlerin fiyatının önümüzdeki günlerde aynı oranda ucuzlayacağını söyledi. Düzenlemenin vergi maliyetleri nedeniyle uluslararası pazarda zorlanan sektöre rekabet ve fiyat avantajı sağlayacağını belirtti.
Türkiye’de üretilen yerli susamın sektörün talebinin sadece yüzde 5’ini karşıladığını aktaran SUTHER Başkanı Necati Göksu, "Vergiler nedeniyle vatandaşın simidi helvası tahini adeta lüks tüketim ürünü gibi sınıflandırılıyordu. Hükümet yetkililerine bu vergi oranlarıyla sektörün rekabet edemeyeceğini ve firmaların üretimi durdurmaya başladığını ilettik. Yıllık 150 bin ton susam tüketimi yapan Türkiye, Çin ve Hindistan’ın ardından en büyük ithalatçı. Yerli susam üretimi ise ihtiyacın ancak yüzde 5’ini karşılıyor. Susamın kullanıldığı ürünler 1 milyar doların üzerinde bir pazar oluşturuyor. Ortadoğu ve Arap ülkeleri başta olmak üzere sektörümüz 50’den fazla ülkeye ihracat yapmakta. Kalitesi ve işçiliği nedeniyle Türk Helvası ve tahini tüm dünyada ilk tercihler arasında yer alıyor. Sektör olarak vergi indirimine ürün satış fiyatlarında indirime giderek anında cevap vereceğiz. Helva ve tahin ürünleri bakımından sektörümüz satışlarının yüzde 65’ini ekim ve nisan ayları döneminde yapmakta. Bu anlamda hem tüketiciler hem üretici firmalar vergi indirimiyle nefes alacak" diye konuştu.
İç pazarda üretilen susamın sektörün ihtiyacını karşılamadığını anlatan Göksu, "Türkiye’de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmalar ithalata yöneldi. Devletin milli değerlerimizi korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerek. Susam yaklaşık 50’den fazla gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün" diye konuştu.