Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) 5. Olağan Kongresi İran’ın köklü şehirlerinden Tebriz’de gerçekleştirildi. Türkiye, İran İslam Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Gürcistan’dan devlet adamları, bürokratların ve akademisyenlerin konuşma yaptığı kongrede önemli değerlendirmelerde bulunuldu.
Kongreye İran Yüksek Eğitim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Salar Amoli, Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosu Güven Begeç, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, Doğu Azerbaycan Vali Yardımcısı Dr. Rahim Shohratfar, Ardahan Üniversitesi Rektörü ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Tebriz Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammedreza Pour Muhammedi, Hazar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamlet İsaxanlı, KÜNİB Gürcistan Temsilcisi Prof. Dr. Roin Kavrelishvili, KÜNİB İran İslam Cumhuriyeti Temsilcisi Prof. Dr. Ghadir Golkarian, üniversite rektörleri, temsilciler ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Kuran-ı Kerim tilaveti okunması ile başlayan, Tebriz Devlet Üniversitesi ve KÜNİB tanıtım videolarının gösterilmesi ile devam eden kongrenin ilk açış konuşması İran İslam Cumhuriyeti KÜNİB Temsilcisi Prof. Dr. Ghadir Golkarian tarafından yapıldı. Prof. Dr. Golkarian konuşmasını Farsça olarak yaptı.
Kongrenin ikinci açış konuşması Gürcistan KÜNİB Temsilcisi Prof. Dr. Roin Kavrelishvili tarafından yapıldı. Gürcistan’dan dokuz üniversitenin KÜNİB üyesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kavrelishvili, “Mevlana Değişim Programı”nın önemine değinerek, program kapsamında yapılan çalışmaların Kafkasya ülkelerinde faaliyet gösteren üniversiteler ve dünyanın diğer bilim merkezleri açısından pratik ve uzun vadeli katkılar sağladığını dile getirdi.
Hazar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamlet İsaxanlı, KÜNİB’in varlığının ve faaliyetlerinin önemine değinerek, “Kafkasya dünyanın güzel yerlerinden biridir. İnsanları ve tabiatı güzeldir. Kaynakları zengin bir yerdir. Kafkasya ülkeleri Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan, İran, Ermenistan ve Kuzey Kafkas Cumhuriyetleri ile birlikte bu coğrafyanın güzelliklerini ortaya çıkaran KÜNİB’tir.” dedi.
KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz: “Kafkasya Coğrafyası’nda Ezelden Ebede Kadar Birlikte Yaşayacağız.”
Kongrenin bir diğer açış konuşması KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından yapıldı. İbn-i Haldun’un “coğrafya insanın kaderidir” sözüne atıfta bulunan Prof. Dr. Korkmaz, “Kaderinizi çok fazla değiştiremezsiniz. Biz Kafkasya coğrafyasında yaşayan ülkeler olarak ezelden ebede kadar birlikte yaşayacağımız, komşu olacağımız, yani kaderimiz olan ülkeleriz. Kaderimiz olan ülkelerdeki rektörler, üniversiteler ve devlet adamlarıyla görüşmemiz ve bununla ilgili gelecek projeksiyonları yapmamız, bu coğrafyada yaşayan her entelektüel insan gibi yükümlülüğümüzdür.” dedi.
Prof. Dr. Korkmaz;’Bizim amacımız geleceğimizi kuracak olan gençlerimiz bir araya getirmek’
Anadolu ve Kafkasya bölgesinde tarih boyunca yaşanan yıkımlar ve savaşlara değinen Prof. Dr. Korkmaz, “Yaşadığımız topraklar tarih boyunca çok büyük savaşlar, karmaşalar ve büyük çekişmelere sahne olmuştur. Ancak bölgemiz, çok önemli kaynaklara sahiptir. Dünyanın en büyük petrol, demir kaynakları, tekstil ve bor kaynakları bu bölgede bulunmaktadır. Ama ne var ki bu bölgenin kaynaklarının çıktısını daha çok başka bölgeler ve ülkeler almaktadır. Bize hep savaşlar, kavgalar ve birbirimizle çekişmeler düşmüştür. Bu nedenle amacımız geleceğimizi kuracak olan gençlerimizi bir araya getirmek ve onlara ortak kültürel zenginliklerimizin aynı olduğunu göstermektir.” diyerek, KÜNİB’in bölgedeki toplumların gönül bağı yoluyla gençlerle birlikte ortak bir gelecek kurmanın mümkün olduğunu göstermeyi amaçladığını ifade etti.
KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz’dan Tarihi Öneri
Bölge ülkeleri arasında “Kafkasya Birliği” adıyla tarihi bir proje yapılabileceği yönünde önemli bir öneride bulunan KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, “Neden bir ‘Kafkasya Birliği’ oluşturulmasın? Eğitim alanında çalışmalarımızı akredite etmek, ortak projeler ile geçlerimizi ve bilim insanlarımızı buluşturmak, ortak kaynaklarımızı birbirimize anlatmak ve böylece işlerimizi daha kolay kılmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Sözgelimi Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde Türkiye’de çok nadir bulunan ve bu bölgede başka olmayan çok büyük bir laboratuvar var. O laboratuar dünya ile akrediteli bir şekilde çalışıyor. İran, Azerbaycan, Türkiye ve Kırgızistan’dan üniversite çalışanlarımızın orada çok büyük çalışmalar yapması mümkündür.” sözleriyle, bölgedeki bilimsel faaliyetler ve çalışmaların ortak bağlar ve deneyimlerle daha çok zenginleşebileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Korkmaz’ın ardından bir diğer açış konuşması Tebriz Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammedreza Pour Mohammedi tarafından yapıldı. Prof. Dr. Mohammedi konuşmasını Farsça olarak yaptı. Prof. Dr. Mohammedi’nin sonrasında konuşmasını yapmak üzere sözü Doğu Azerbaycan Vali Yardımcısı Dr. Rahim Shohratıfar aldı.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Kapıcıoğlu: “KÜNİB, Kafkas İnsanının Değerlerine Sahip Çıkıyor.”
Kongrede konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, “Bizler bu coğrafyanın birer üyesi olarak, insanı yetkin kılma sürecini eğitim olarak tanımlamaktayız. Bu yüzden coğrafyadaki insanların değerlerine değer katması için bu tür faaliyetlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yükseköğretim Kurulu başkanlığı adına da burada emeği geçenleri tekrar tebrik ediyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek, kültürel olarak son derece köklü ve zengin olan Kafkasya’da KÜNİB’in çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.
V. Kongre, Bölge İçin Önemli Bir Yol Haritası Sunuyor
Kongrede akreditasyon ve kalite güvencesinin ele alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kapıcıoğlu, “Bu konuların yanında sağlık alanında ‘organ nakli’ hususunun konuşulması çok değerlidir. Çünkü İran İslam devleti ve Türkiye Cumhuriyeti organ naklinde çok önemli mesafeler kat etmiş durumdadır. Bu durumun kongre vesilesiyle değerlendirilip daha iyi neler yapılabileceğinin ortaya konması hayatidir. Ayrıca tüm bu değerlendirmelerin bölge ülkelerinin eğitim politikalarına yön vereceğine inanıyorum.” diyerek, KÜNİB V. Olağan Kongresi’nin bölge ülkeleri açısından önemli bir yol haritası oluşturacağını kaydetti.
Begeç: “KÜNİB Kıymetli Bir Kurumsal Çerçevedir.”
Türkiye Cumhuriyeti Tebriz Başkonsolosu Güven Begeç, Türkiye ile İran arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı. KÜNİB’in bölgedeki çalışmalarının somut yansımaları ve geleceğe yönelik katkılarını vurgulayan Begeç, “KÜNİB, İran’daki üniversitelerin bölge ve dünyayla entegrasyon ilişkileri için kıymetli bir kurumsal çerçevedir. Bu çerçevenin işletilmesine katkı yapılması hayatidir. Bu noktada üst üste çabalarını esirgemeyen herkese hepimizin bir teşekkür borcu olması gerekir.” sözleriyle, İran ve Türkiye gibi bölgedeki birçok ülkeden üniversitenin KÜNİB çatısı altında bir araya gelmesinin önemli olduğunu aktardı.
Açış konuşmaları İran Yüksek Eğitim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Salar Amoli’nin Farsça yaptığı konuşması ile tamamlandı. Açış konuşmalarının ardından KÜNİB’e yeni katılan üniversitelerin imza törenine geçildi.