Yurttaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evren Yurttaş, elektrikli cihazların yıldırım, kar, yağmur ve lodos gibi olumsuz hava koşullarında zarar gördüğünü, bazen de yangınlara sebep olduğunu söyledi.
Yapılan araştırmalara göre, aşırı soğuk ve sıcak havalarda, cihazların ve elektronik kartların daha fazla zarar gördüğünü belirten Evren Yurttaş, bunun dağıtım hatlarındaki aşırı yüklenmeden kaynaklandığını kaydetti. Voltajdaki dengesizliklerin cihaz ve elektronik kartların yanmasına sebep olduğunu belirten Yurttaş, “Elektronik cihaz üreticileri bu yüzden, ürettikleri cihazların garanti belgelerine ’şebeke kaynaklı problemler garanti kapsamı dışındadır’ ibaresini yazıyor. Bu, yıldırım, trafo patlaması gibi veya nötr, toprak hatlarına faz teması gibi istenmeyen durumlar veya aşırı gerilimler sebebiyle cihaz ve kartlarda meydana gelecek hasarı üretici firma ücretsiz karşılamaz anlamına gelmektedir” diye konuştu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), elektrik dağıtım şirketlerine tüketicinin zararını tazmin yükümlülüğü getirdiğini belirten Yurttaş, “Dağıtım şirketleri de muhtemel zararlar için sigorta şirketlerine kendilerini sigortalatarak, bilinçli tüketiciye karşı belirli yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Burada en önemli konulardan biri, hiç şüphesiz yaşanabilecek elektrik kontağı yangınlarında insan hayatı ve dolayısıyla sigorta şirketlerinin çaresizliğidir. Çünkü hiçbir tazminat insan hayatını veya sağlığını geri getiremeyecektir. Ancak Trimbox, aşırı gerilim kaynaklı ya da bilinen adıyla şebeke kaynaklı yaşanabilecek muhtemel elektrik kontağı yangınlarını engelliyor. Bu konuda belirli dağıtım şirketleri ve sigorta şirketleri de pilot uygulamalara başladı. Kısa zamanda alınan sonuçlara bakılırsa, cihazların garanti belgelerinde yazan ’şebeke kaynaklı problemler garanti kapsamı dışındadır’ ibaresi tarihe karışacak” dedi.