Edirne’de yaşanan sel ve su taşkınları sonrası, nehir kenarında bulunan tesisler ve tarım arazileri kumla kaplandı. Bölgede yaşanan afet sonrası sel sularının çekilmesiyle maddi hasarın boyutları da ortaya çıktı.
Son yüzyılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Edirne’de, esnaf yaralarını sarmaya çalışıyor. Bazı özel işletmelerde sel sularının bir buçuk metreyi geçtiği gözlenirken, esnaf da bir yandan akıntıyla gelen nehir kumunu temizlemeye çalışıyor. Elektronik aletlerinin tamamının sel sularının altında kaldığını belirten işletme sahipleri, maddi hasarlarının çok fazla olduğunu kaydetti. Kentte Aralık ayında yaşanan sel felaketinde işletmelerine 50-60 santimetre su girdiğini belirten Abdullah Çoşkun, "Bu sefer ki çok yüksek olduğu için su seviyesi hemen hemen bir insan boyuna çıkmış" dedi.
SEL SONRASI SOSYAL TESİSLER VE ÖZEL İŞLETMELERDE MADDİ HASAR OLUŞTU
Karaağaç ile Edirne merkez, Yunanistan ile Türkiye arasında kara ulaşımının sağlandığı cadde olan ve sel felaketinde ulaşım sağlanamayan Lozan Caddesi üzerinde bulunan çay bahçelerinde de maddi hasar oluştu. İşletmeciler, "Selden geriye temizlik ve tamirat kaldı" diye konuştu.
TARIM ARAZİLERİ DE NEHİR KUMUYLA KAPLANDI
Meriç ve Tunca Nehirleri’nin su debilerinin son 50 yılda en yüksek rakamlara ulaşması sonrası yaşanan sel felaketi, tarım arazilerini de vurdu. Nehir yakınında bulunan tarım arazileri ve kavak ağaçlarının yetiştirildiği bölgeler tamamen nehir kumu ile kaplandı. Bölgede çiftçilik yapan vatandaşların da traktör ve tarım aletleri kuma gömüldü.
KURTARILAN SOKAK HAYVANLARI GÜVENDE
Kentte yaşanan sel ve su taşkınlarından en çok etkilenen sokak hayvanları ise güvende. Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) başta olmak üzere kentte görev yapan ekipler tarafından kurtarılan çok sayıda sokak hayvanı Edirne Belediyesi Sokak Hayvanları Birimi’ne ait tesislerde tedavi edilerek koruma altına alındı.
Öte yandan, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü resmi sitesinde, son ölçümlere göre Meriç Nehri’nin su debisi bin 158 metreküp/saniye, Tunca Nehri’nin ise 229 metreküp/saniye olarak açıklandı.