Antalya’nın Demre ilçesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Esnaf Sanatkarlar Şoförler Ve Nakliyeciler Odası tarafından "Ahilik Haftası" programı düzenlendi.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan etkinliklerde onlarca esnaf ve vatandaşlar, ilçe merkezinde konvoy yaparak vatandaşları selamladı. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı kalfalık ve çıraklık belgesi almaya hak kazananlar ile ilçenin en yaşlı esnafı Hüseyin Kaçar, en genç esnafı Seda Akça’ya ve 25 yılını dolduran esnafa plaket verildiği etkinlikte konuşan Esnaf Odası Başkanı Ahmet Özen, "Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir" dedi.
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok ise, Demre’de ahilik kültürünün geçmişten bugüne kadar korunarak geldiğini, Demreli esnafın kültürlerine sahip çıktığını kaydetti. Yıkılmak üzere olan Selçuklu Devleti’nin, ahiler tarafından kurtulduğuna işaret eden Sevimçok, "En kötü dönemlerde birbirlerine sarılan ve birlik olan esnaf kardeşlerimiz, bu birlikleri sayesinde bir ülkeyi tekrar ayağa kaldırmıştır. Ahilik, kardeşlik, yiğitlik, sözünde durmak, kısacası ahlaklı insan demektir. Sizler de bu kavramı dürüstçe taşıdığınız için hepinize teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman ise, ahilik felsefesinin, ticaret ilişkilerinde doğruluğun, güvenin, saygının, insanların birbirlerine karşı olan hak ve hukuklarının adaletle işlediği, dünyada benzeri olmayan, toplumsal hiyerarşi içerisinde en kapsamlı ve doğru bir şekilde çarkların işlediği bir düzen olduğuna dikkat çekti.
Konuşmaların ardından geçilen etkinlikte şed kuşatma töreni yapıldı. Halk oyunları gösterilerinin de yer aldığı etkinliklerde sanatçı Tuğba Karakuş, konser verdi.