TÜRKİYE Kayak Federasyonu (TKF) tarafından Bitlis'te düzenlenen 'Kayaklı Koşu A Grubu Birinci Etap Yarışması' başladı. TKF As Başkanı Ali Oto, havanın sisli olması nedeniyle yarışçıları 1 saat engellediğini belirterek, "Bitlis bu işi ve ev sahipliğini çok iyi şekilde yapıyor. Bundan sonra da federasyon olarak, Bitlis'te yarışmalar yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Bitlis-Tatvan karayolu üzerindeki El-Aman Hanı Mevkiin'de başlayan yarışmaya, 13 ilden 231 sporcu katıldı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 5 decede olduğu Bitlis'te, sporcular, soğuk hava ve sise aldırış etmeden dereceye girmek için kıyasıya yarıştı. Toplam 10 kategoride yapılan yarışmada, büyük bayanlar, büyük erkekler, genç erkekler ve genç bayanlar 10 kilometre, diğer kategorilerdeki sporcular ise 5 kilometrelik pistlerde mücadele edecek. Kayak yarışmalarını takip etmek için Bitlis'e gelen ve sporculara başarılar dileyen TKF As Başkanı Ali Oto, bugün yarışma ardından 2. etap yarışmasının düzenleneceğini belirterek, bu yarışmada batıdan gelen sporcularla yarışılacağını söyledi. Oto, ikinci etabın ardından Türkiye Şampiyonası'nın belirleneceğini belirterek şöyle konuştu:
"Bitlis çok güzel ev sahipliği yapıyor. Havanın sisli olması, yarışçılarımızı ve yarışı bir saat kadar engelledi. Ama Bitlis bu işi ve ev sahipliğini çok iyi şekilde yapıyor. Bundan sonra da federasyon olarak, Bitlis'te yarışmalar yapmaya devam edeceğiz. Bitlis'te alp disiplini branşında da yılardır yarış yapmayı düşünüyoruz. Ancak önceden kentte konaklamadan dolayı sıkıntı yaşıyorduk. Ama görüyorum ki artık Bitlis'te konaklama sıkıntısı kalmamış. Bu nedenle 30 Ocak'ta GAP yarışları adı altında burada alp disiplini yarışması düzenlenecek. Federasyonumuzun programında bir değişiklik olursa, etap yarışmalarının bir ayağını Bitlis'e alabiliriz. Tesislerin de her geçen gün iyileştirilmesi lazım. Zaten Türkiye olarak, Avrupa'nın gerisinde kalıyoruz. Çünkü her zaman bu tesislerin yenileri ve gelişmişleri çıkıyor. Tıpkı bilgisayar gibi."
Bitlis'teki telesiyej sisteminin faal olduğunu ancak suni kar sistemlerinin de yapılması gerektiğini bildiren Oto, Avrupa'da kayakçıların çoğunun suni karda kaydığını dile getirerek, bu nedenle yurtdışından geri kaldıklarını belirtti. Geçmişte Bitlis'te kayak sporu yaptığını ve o zamanlar kentte çok başarılı sporcuların bulunduğunu anımsatan Oto, "Kayak sporunun Bitlis'te geriye gitmesinin sebebi, sadece buradan kaynaklanmıyor. Bu sorun Türkiye ile alakalıdır. Dağı olmayan İstanbul, Türkiye şampiyonu oluyor. Onlar bütçe imkanlarından dolayı antrenmanlarını hep yurtdışında yapıyor. Yaz aylarında bile çalışıyorlar. Ama bundan sonra Bitlis'te ve doğuda kayak sporu gelişecek. Kayak geliştikçe, sporcu da gelişecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI