Manisa Valiliği’nin başlatmış olduğu ’Bağışla Bağlan Hayata’ projesi kapsamında, "Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür" gecesinde sahneye çıkan "Kornea’nın Sesi Müzik Grubu" izleyenlere unutulmayacak bir gece yaşattı.
"Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür" gecesinin ev sahipliğini Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü yaptı. Gece, Akhisar Ticaret Borsasının düzenlediği yemekle başladı. Program, daha sonra Tayyare Sineması’nda devam etti.
Etkinlikte konuşan Akhisar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Selin Köksal, gerçekleşen proje hakkında bilgi verdi. Köksal, "İlimizde Sağlık Bakanlığı koordinesinde ve Manisa Valisi Sayın Erdoğan Bektaş’ın önderliğinde, ’Bağışla Hayata Bağlan Organ Bağış’ projesi hayata geçirilmiştir. Organ ve doku nakli konusunda halkın bilgilendirilmesi, organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler yapılmış olup, çalışmalar halen devam etmektedir. Proje kapsamında, Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak 2013 yılı sonunda çalışmalarımız başladı. Nüfusumuzun binde ikisi olan 320 bağışçı sayısını hedef belirledi. Öncelikle projenin ortaklarından olan Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde Yönetimin desteğiyle daimi bir başvuru masası oluşturduk. Sonrasında yine projenin ortağı Milli Eğitim Müdürlüğü ile hem yetişkin]erin hem de öğrencilerimizin eğitimlerini sürdürdük. Muhtarlarımız ve öğretmenlerimiz bize destek oldular. En uzak yerleşimli halkımıza konunun önemini anlatabilmek için projenin ortağı İlçe Müftülüğünden destek aldık. Seminer verdiğimiz İmam-Hatiplerimiz ve Kuran Kursu Öğreticilerimiz halka ulaşmamızı sağladı. Bilgilendirerek yerel kurumlarımızın konu hakkında farkındalığını arttırmayı amaçladık" dedi.
"ÜLKEMİZDE 4 BİN KİŞİ KORNEA BEKLİYOR"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Nakli Uzmanı Prof. Dr. Sait Eğilmez ise, organ bağışının önemine dikkat çekti. Eğilmez, "Ülkemizde insanların sadece yüzde 1’i kornealarını bağışlasalar hiç kornea bekleyecek kimse kalmadığını herkese anlatabilmek. Vefatların bağışının yüzde 1’i yeterliyken, binde 2 olan bağışın artması için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Yılda 350 bin kişinin öldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Sadece 3 bin 500 kişi organlarını bağışlasaydı hiç kimse kornea beklemiyor olacaktı. Ülkemizde 4 bin kişi kornea bekliyor. Bunun sebebi maalesef binde iki oranında bağış yapılıyor olması. Bir korneanın doku bütünlüğünü bozmayan, alındığı bile belli olmayan saydam yarım milimetrelik zar olduğunu ve bu saydam zar tabakanın 4 bin insanın görme umudu olduğunu sizlerle paylaşmak için buradayız" diye konuştu.
Gecede, "Kornea’nın Sesi Müzik Grubu" izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. "Organ Bağışında Akhisar’a Teşekkür" gecesine, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava istihkam Albay Coşkun Bumin, Akhisar Belediye başkanı Salih Hızlı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Gümüş, Akhisar ilçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, Manisa Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Dr. Emin Kurt, Manisa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Ayhan Korkmaz, Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Erol Karaca, ATSO Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Hüseyin Tavlı, Akhisar Özel Hastanesi ve Özel Doğuş Hastanesi yöneticileri, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat, AK parti İlçe başkanı İsmail Hakkı Şenyiğit, Oda başkanları ve Akhisarlı vatandaşlar katıldı.