Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen Hayat Okulu Projesi, “Huzur Dolu Bir Evliliğin Sırları” konulu konferansla başladı.
Meram Belediyesi tarafından düzenlenen Hayat Okulu Projesi, Psikolog Cüneyt Kaya ve Aile Danışmanı Nazlı Çalışkan’ın katıldığı “Huzur Dolu Bir Evliliğin Sırları” konulu konferansla başladı. Konevi Kültür Merkezi’ndeki programa Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konevi Kültür Merkezi’nde bulunan Meram Belediyesi Evlendirme Memurluğu’nda nikah akitlerini yaptıran Sabahat Ege ve Hakan Sezer çifti de konferansa katılarak mutlu bir yuva için uzmanları dinledi.
SORUNLARIN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYİN
Evliliklerin incir çekirdeğini dahi doldurmayacak kavgalar nedeniyle bittiğine dikkat çeken Psikolog Nazlı Çalışkan, “Bazen de eşler, çocuklarımız anne babasız kalmasın diye evliliklerini devam ettiriyor. Eşlerdeki bireysel sıkıntıları çözdüğümüzde mutlu evliliğin de önü açılıyor. Çünkü mutlu bir insan aynı zamanda mutlu bir eştir. Bazı eşler sorunların üzerine örtmeye çalışır. Sorunlar biriktikçe şişkin bir balonun patlaması gibi belli bir noktada patlak verebilir. Sorunların üzeri örtüldüğünde sorunlar kaybolmuyor, aksine kök salıyor. Bugün yaşadığınız sorunu mutlaka bugün çözmelisiniz” dedi.
“MUTLAKA EMPATİ YAPMALIYIZ”
“Bilgiyi bilmek tek başına yetmiyor, yetseydi dünyanın en mutlu insanları psikologlar ve aile danışmanları olurdu” diyen Psikolog Cüneyt Kaya ise, “Psikologlar da sorun yaşıyor ve eşlerinden ayrılıyor. Çünkü bildiğimiz konularda kendimizle ilgili olarak objektif değil duygusal davranıyoruz. Bilmemiz gereken şu; aile kadın ve erkekten oluşmuyor. Onların yaptığı bir ev arkadaşlığıdır eğer arada sevgi yoksa. Hayatınıza üçüncü şahıslar karışmamalı. Anne babaların bazen yanlış tutumları çocuklarının evliliğine en büyük zararı verebiliyor. Karakter noktasında güçlü çocuklar yetiştiremiyoruz ve bundan dolayı boşanma vakalarında artış yaşanıyor. İlişkilerde en çok karşılaştığımız sorunlardan biri de beklentilerdir. Eşlerimizden çok fazla şey bekliyoruz, bunu göremeyince de sıkıntılar yaşanıyor. Mutluluğun sırrı sıfır beklentidir. İletişimde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de iletişim hatalarıdır. Eşlerimizle aynı şeyi söylüyoruz ama bakış açımız farklı. İletişim hatalarının önüne geçmek için mutlaka empati yapmalıyız” şeklinde konuştu.