Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Senatosu, üniversitenin adının “Manisa Celal Bayar Üniversitesi” olarak değiştirilmesine karar verdi.
Geçtiğimiz aylarda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi’ye gerçekleştirdiği ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde gündeme getirdiği, üniversitenin isminin değiştirilmesi hakkındaki teklif, CBÜ Senatosu tarafından değerlendirildi. CBÜ Senatosu yaptığı toplantıda, üniversitenin adının başına ‘Manisa’ ifadesinin getirilerek “Manisa Celal Bayar Üniversitesi” olarak değiştirilmesi konusu görüşüldü. Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Senatomuz, 9 Ocak 2015 tarihinde yaptığı toplantıda, üniversitemizin adını Manisa Celal Bayar Üniversitesi şeklinde değiştirmek üzere Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) göndermeye oy birliği ile karar verdi. Karar, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun görmesi halinde, kanun tasarısı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. İsim değişikliği, üniversitemizin tanınırlığının artmasına ve bulunduğu il ile bütünleşmesine büyük katkı sağlayacak. Senatomuzun almış olduğu bu karar, üniversitemize ve Manisa’mıza hayırlı olsun" diye konuştu.
ARINÇ’IN İSİM TEKLİFİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 8 Aralık 2014 tarihinde yeni CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi’ye ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunmuş, üniversitenin isminin değiştirilmesi konusunda bir fikir ortaya atmıştı. Arınç, ziyarette yaptığı konuşmada şu ifadelere yer vermişti:
“Celal Bayar Üniversitesi’nin isminde Manisa ismi olmayınca ‘Bu üniversite nerede’ diye öğrenciler tereddüt gösterirlerdi. Ağabeyim de bunun sıkıntısını yaşardı. O yüzden ya üniversitenin ismini topyekun değiştirmek lazım ya da bugünkü isminin başına Manisa ilave etmek lazım. Yani Manisa Celal Bayar Üniversitesi olsun. Mesela Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi oldu, Kilis 7 Aralık Üniversitesi oldu. Bir başka yer hayırsever ismini aldı. Celal Bayar da olabilir ama bir Manisa’yı eklemekle, bu üniversite nerededir, kaç yıllıktır internete girmek suretiyle bunlar kolay bulunuyor ama bir logoda bir tabelada Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak bulunması sanki bana çok haklı gibi geldi. Bundan sonra üniversitelerle ilgili bir kanun olursa Manisa’ya ait bir üniversite olduğunu göstermek için belki böyle bir tamlamaya ihtiyaç olabilir.”