Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği tarafından yürütülen ’Sebze sepeti’ proje sayesinde, özellikle yaz aylarında başlayan mevsimlik göçün önüne geçilecek. Çözüm süreciyle birlikte bölgede çatışmasızlık ortamından da yararlanan Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği, köylülerin tarlalarında ürettikleri ürünleri şehirde yaşayan vatandaşların sofrasına taşıyacak.
Diyarbakır’da 2012 yılında oluşum olarak kurulan ve Mayıs 2014 yılında dernek statüsüne geçtikten sonra aynı yılın sonlarında ismine istihdamı da ekleyen Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği, büyüyerek tüm Türkiye’yi sarma yolunda hızla ilerliyor.
Kadın istihdamına önemli katkılar sunan dernek yeni bir çalışmaya da imza atarak, mevsimlik göçün önüne geçmeyi hedefliyor. 3 ziraat mühendisini bir araya getiren dernek, bölgeden ve Diyarbakır’dan çok fazla göç eden mevsimlik işçiler için kollarını sıvadı. ’Sebze sepeti’ projesiyle, bölgedeki mevsimlik tarım işçilerine iş alternatifi oluşturuldu. Bölgedeki mevsimlik tarım işçileriyle yapılan görüşmeler neticesinde toplam 14 köy ve 156 aileye ulaşıldı.
’Sebze sepeti’ projesini de, engelli bir vatandaşa yaptıran Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği, aynı zamanda engelli bir vatandaşa da istihdam sağladı. Şu an üretimleri gerçekleştiren çiftçilerin, fide aşamasında olan sebzeleri Haziran ayı ortalarında tüketiciye doğrudan ulaştırması bekleniyor.
Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği’nde görevli ziraat mühendisi ve proje danışmanı Serap Erkuş, ’Sebze sepeti’ projesine son 3 aydır hazırlandıklarını söyledi. Erkuş, "Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği Başkanı Gülbahar Örmeği’n öncülüğünde çalışmaları yürütüyoruz. Projede 2 ziraat mühendisi hizmet veriyor. Bölgenin önemli bir sorunu olan mevsimlik tarım işçilerini bulduk. Amacımız mevsimlik işçilerin kendi bölgelerinde istihdamını sağlamaktı. Amacımızı ve çalışmalarımızı anlattık bu kapsamda kabul ettiler. 14 köy 156 tane aile ile birlikte çalışmalar sürdürülüyor. Geleneksel olarak yetiştirilen sebzelerin yanı sıra köy, sütü, tavuğu, yumurtası ve yoğurdu yetiştirmeye sağlıyoruz. Bölgemiz bunlara çok müsaittir. Çok fazla ilaç uygulamasının olmadığı yerlerde yetiştirilen doğa ürünlerinden faydalanıyoruz. Kendi çiftçilerimize öğrettik ve şu andan itibaren üretime başlamış durumdalar” şeklinde konuştu.
"ÜRETİCİNİN BU PROJE SAYESİNDE KAZANCI ARTACAK"
Çiftçilerin, hasat ettikleri ürünleri doğrudan müşteriye ulaştıracaklarını dile getiren Erkuş, "Üreticilerin en büyük problemi satışta aracıların olması. Bu durumda kar durumları oldukça düşüyor. Biz onları bölgedeki tüketicilere ulaştırıyoruz. Ürettikleri ürünler doğrudan müşteriye teslim ediliyor. Daha önce mevsimlik işçi olarak çalışan ailelerden 8 kişi çalışıyorsa, başka bir memlekette çok şartlar altında kalıyordu. Geri döndüklerinde sadece 2 kişinin kazancı ile dönüyorlardı. Şu anda ise 8 kişilik bir aile kendi bölgesinde veya tarlasında çalışırsa eğer kendi karını elde ederek istihdam görecek. Hiçbir giderleri olmayacak. Ailelerin çocukları eğitimlerinden yoksun kalmayacak" dedi.
"ŞU AN İMKANLARIMIZ ÇOK İYİ KENDİ İŞİMİZİ YAPIYORUZ"
Çiftçilerden Sabri Varol ise önceden il dışına çıkarak portakal tarlalarında çalıştıklarını söyledi. Varol, "Şimdi ise kendi memleketimizde çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızla patates veya domates ekip geçimimizi sağlıyoruz. Şu anda imkanlarımız çok iyi oldu. Tarlalarımız ile uğraşıyoruz. Sulamasını yaparak işimizi yürütüyoruz" diye konuştu.
"KENDİ EMEĞİMİZ İLE EKİP BİÇİYORUZ OKULUMUZU DA İHMAL ETMİYORUZ"
Dilan Varol da küçükken ablalarının ve ailelerinin geçimlerini sağlamak için başka illere giderek çalıştığını dile getirdi. Varol, "Başkalarının emirleri altında çalışıyorlardı. Yerleri pek de güvenli değildi. Bazen gittiklerini anlatıyorlardı. Az maaş aldıklarını ve yorulduklarını söylüyorlardı. Şimdi ise babam kendi imkanlarıyla bize yeni bir hayat kurdu. Sondaj kurarak ekinlerimizi ekip biçiyoruz. Okula gitmede sıkıntı yaşıyorduk. Daha önceden okula gidemiyorduk. Vakit yoktu. Ödevlerimizi yapamıyorduk. Şimdi ise okuldan geldikten sonra ailemize yardım ediyoruz. Daha önceden başkalarının emirleri altında çalışıyorduk. Kendi emeğimizle ekip biçiyoruz ve karşılığını alıyoruz" ifadelerini kullandı.