Eskişehir’de aktarlık yapan Koray Hüseyin Özkılıç, İspanya’dan Türkiye’ye getirilen ’İspanyol safran’ isimli bitkinin 15 bin liradan alıcı bulduğunu ve büyü bozmada kullanıldığını öne sürdü.
İspanya’dan gelen ve az miktarda bulunan İspanyol safran isimli bitkinin kilogram fiyatı ikinci el araca eşit. Bir çok sağlık sorununa iyi geldiği öğrenilen bitki, fiyatının yüksek olmasına rağmen çok sayıda alıcı buluyor.
Aktar Koray Hüseyin Özkılıç, bitkinin pek çok hastalığa iyi geldiğini, tıkalı damarları açmasının yanında, karaciğer büyümesine, karaciğer yağlanmasına, kalp damarları yumuşatmada, kalbi kuvvetlendirmede ve erkeklik gücünü arttırmada da etkili olduğunu iddia etti. Özkılıç, "Bir bardak sıcak suyun içerisine 1 gram atıldığında suyun rengini değiştirir ve tüm özelliğini suya katar. Çok etkilidir ve en çok tüketilen safran çeşidi İspanyol safrandır. Ayrıca safran mutfaklarda yemeklere lezzet vermesinden dolayı, kebaplarda ve safranlı pilav yapımında lüks lokantalarda tüketiliyor. Türkiye’de sadece Safronbolu’da yetişen safran, İspanyol safrandan farklı renkte yetişiyor ve İspanyol safran kadar sağlık alanında etkili olmuyor. Yerli safranın kilogramı ise 300 TL’den satışa sunuluyor. İran’da da yetişen safran, İspanyol safran kadar etkili değil. Büyü bozmak için kullanılan safran çeşidi İspanyol safrandır. Hoca malzemesi olarak da alıcı buluyor" dedi.