“Dosya masrafları ve kart aidatınızı bankadan alıyoruz” diyenlerin evrakları ücretsiz temin ederek vatandaşa 90 TL karşılığında sattığı ortaya çıktı.


Sözcü'den Bora Erdin'in haberine göre kredi kartı aidat ve kredi dosya masrafları yeni bir dolandırıcılık yöntemini ortaya çıkardı. Ankaramerkezli numaradan kendisini Tüketici Bilgilendirme Danışmalık Hizmetleri çalışanı olarak tanıtan çağrı merkezi çalışanları bankaların kestiği masrafları alabilmek için yardım vaadi ile tüketicileri kandırıyor.

KAPIDA ÖDEME

Telefondaki kişi adresinize gönderilecek olan evrakları bankaların genel müdürlüklerine göndererek 10 yıllık kesintileri tahsil edebileceğinizi iddia ediyor. 90 TL’lik ücret kapıda ödeme yöntemi ile tahsil ediliyor. Kargo şirketleri ile ‘kapıda ödeme‘ yöntemi ile gönderilen evraklar ise belediyeler ve valilikler de tüketici hakem heyeti birimlerinden bedava alınabiliyor.

TV REKLAMI VERDİLER

Binlerce insandan 90 TL’lik ücret toplayan uyanıklar, uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanallarına da reklam vermeye başladı. Birçok kanalda “tanıtıcı reklam” uyarısı bile yer almadan yapılan yayınlarla vatandaş kandırılıyor. Öte yandan cep telefonlarına “e-tüketici” kullanıcı adı ile gönderilen mesajlarda da, “Yeni Tüketici Yasası’na göre bankalara ödediğiniz dosya masrafları, faizler, aidatlar size göre ödenecektir” yazıyor.

Mesajın altındaki numarayı aradığınızda ise konuştuğunuz yetkili evrakların ücretsiz olduğunu sadece kargo masrafını ödenmeniz gerektiğini ifade ediyor. Altı sayfalık bir dosyanın yer aldığı 100 gramı bile geçmeyen kargo için 90 lira talep ediliyor.