Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 2015 yılı Ocak-Nisan döneminde toplam 2 milyar 765 milyon 44 bin dolarlık ihracat kaydı alındığını ifade etti.
GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 2015 Ocak-Nisan dönemi ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"2014 yılının aynı dönemine göre bu sene 10.3’lük bir düşüşle toplam milyar 765 milyon 44 bin dolarlık bir ihracat kayda alındı. Aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 240 milyon 745 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 13’lük düşüşle 3 milyar 5 milyon 789 bin dolar olarak tespit edildi.”
Gaziantep’ten, 2015 yılının Nisan ayında yüzde 9,2 oranında bir azalışla 538 milyon 110 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2015 yılı Ocak-Nisan döneminde yapılan 2 milyar 39 milyon 335 bin dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu" dedi
Çıkmaz, Gaziantep’ten Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, halı, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metallerin en fazla ihracatı yapılan sektörler olduğunu vurguladı.
GAİB Başkanı Çıkmaz, ihracatta ikinci 6 aydan itibaren ise yaşanan bu düşüşleri telafi edecek artışlar beklediklerini sözlerine ekledi.
Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 61,4 pay ile ilk sırada yer aldığını kaydeden Çıkmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bu dönemde AB Ülkeleri yüzde 15,5 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 10,6 pay ile üçüncü sırada yer aldı. 183 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri de bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."