MANİSA Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Nezahat Bölge, Türkiye'nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kağıt üzerinde kaldığını belirterek, Manisa'da bir çocuk mahkemesi kurulmadığını ve hükümete talepte bulunduklarını bildirdi.
Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Nezahat Bölge, Türkiye'de çocuk koruma kanununun uygulamasında eksiklikler bulunduğu söyledi. Türkiye'nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kağıt üzerinde kaldığını öne süren Bölge, cezaevlerinde çocuklara uygulanan işkencelerin üstünün kapatılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Manisa'da çocuk mahkemesi bulunmadığını ve kurulması için hükümete talepte bulunduklarını açıklayan Başkan Bölge, "Taraf olduğumuz Çocuk Hakları Sözleşmesi imzalanmış ve kağıt üzerinde kalmış bir sözleşme. Çocuk koruma kanununun uygulamasında eksiklikler bulunuyor. İlimizde halen çocuk mahkemeleri kurulmadı. Çocukların ıslah edilmesi amacıyla gönderildiği cezaevlerinde yaşadıkları işkence, onlarda tüm hayatları boyunca kapanmayan yaralar açacak ve belki de buralardan ıslah olmuş değil birer suç makinesi olarak çıkmalarına neden olacak. Çocuklarımızın uğradığı işkence devlet tarafından görmezden geliniyor. İşkencelerin üstü kapatılmaya çalışılıyor. Cezaevi şartları çocukların hayatlarını devam ettirmeleri ve sağlıklı bir psikoloji içinde kalmaları için uygun değil. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevi Komisyonlarının acilen işkenceleri araştırmak ve ortaya çıkarmak zorunluluğu var. Cezaevi koşullarında bir an önce iyileştirmeler yapılmalı ve tedbirler alınmalı" diye konuştu.
KADINLARDAN ADLİ YARDIM BÜROSU'NA BAŞVURU
Son olarak Manisa'da kadın cinayetlerinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Başkan Bölge, "Türkiye genelinde son yıllarda kadına yönelik şiddet eylemleri arttı. Manisa'da da büyük artış var. Bunların bir kısmı adli vaka. Bir kısmında da kadınlar seslerini çıkartamıyor. Karakola gidip şikayetçi oluyorlar, ardından şikayetlerinden vazgeçiyorlar. Manisa'da kadın cinayetleri yıl yıl artış gösteriyor. 2011 yılında 1 cinayet dosyası vardı, 2014 ve 2015 yılında 4 kadın cinayeti dosyası görüldü. Ayrıca Manisa'da 600 mağdur kadın Adli Yardım Bürosu'na başvuru yaptı. Kadınlar Adli Yardım Bürosu'na genelde şiddet, velayet, nafaka ve boşanma davası açmak için başvuru yapıyor. 2014 yılında büroya kadın haklarıyla ilgili başvuru yapan 600 kadın var. 2015 yılında da şuana kadar 160 kadın adli yardım bürosuna başvurdu. Kadın Hakları Merkezi avukatları olarak, şiddete uğrayan kadınlarla birebir ilgileniyoruz" dedi.

FOTOĞRAF