Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Hazreti Mevlana’nın doğmuş olduğu topraklar olan Belh ilçesinde 9 köy okuluna ekipman desteğinde bulunuldu.
TİKA, Afganistan’da eğitimin desteklenmesine yönelik faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Belh ilçesinde bulunan 9 köy okuluna 500 adet öğrenci masa ve sırasıyla öğretmen masa ve sandalyeleri düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren eşi ve kızı, Belh Kaymakamı Timur Şah, Belh İlçe Milli Eğitim Müdürü Nakibullah Hakimi, Belh İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ajmir Afgan Zoy, TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, yöre halkı ile öğretmenler katıldı.
TİKA, Afganistan’da uzun yıllar devam eden savaşlar nedeniyle büyük zararlar gören eğitim sektörüne 2005 yılından bugüne kadar 90’a yakın ilköğretim ve ortaöğretim okulları inşa ederek ve okulların donanım ihtiyaçlarını da karşılamak suretiyle eğitim altyapılarının gelişmesine katkı sağlıyor. Ülkenin kalkınmasının ve huzura kavuşmasının tek yolu eğitimden geçiyor.
Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren törende yaptığı konuşmada, Hz. Mevlana’nın doğduğu topraklarda bulunduğu için çok mutlu olduğunu, Türkiye’nin kısıtlı imkanlarıyla eşit ve adilane bir şekilde TİKA eliyle Afgan halkına yardımda bulunduğunu ve bu yardımlara da devam edeceğini söyledi.
Afgan yetkililer yapmış oldukları konuşmalarda, Türkiye ve Afganistan arasındaki dostluğun ne kadar çok konuşulursa konuşulsun az olacağı, Belh ilçesinin çok eski bir tarihe sahip olduğu ve onlarca alim ve ulemanın bu topraklarda yetiştiği, bunlardan birisinin de Hz. Mevlana olduğu söyledi. Yetkililer, TİKA tarafından yaptırılacak olan Hz. Mevlana’nın doğduğu ve babası Sultan-ül Ulema Hoca Bahauudin Veled’in ders verdiği medresenin restorasyonunun da iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği daha da pekiştireceği vurgulandı.
Belh ilçesinde toplam 46 okul bulunduğu ve bu okullarda toplam 44 bin 443 öğrencinin eğitim gördüğü, dersliklerin yetersiz olduğu, çocukların çok zor şartlarda ders yaptıkları, TİKA’nın bu yapmış olduğu masa-sıra desteğiyle öğrencilerin daha sağlıklı ve iyi şartlarda eğitim almalarının sağlanacağı ve bundan dolayı yöre halkının çok memnun olduğu ve mümkünse bu yardımların devam etmesi isteğinde bulunuldu.
TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan da, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da Afganistan’da birçok proje gerçekleştirdiklerini ve yapmış oldukları okullarda yılda yüz binden fazla Afgan öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Karadoğan, halen inşaatı devam etmekte olan Mezar-ı Şerif ilinde 42 sınıflık okul hizmet binası, Cevizcan Vilayetinde Teknik Eğitim Enstitüsü ve Yurt binası, Kunduz Vilayetinde İmam Sahip İlçesinde 16 sınıflık okul hizmet binalarının TİKA tarafından yaptırıldığını, Cevizcan Vilayetinde Cevizcan Üniversitesi 8 Sınıflık Türkoloji Hizmet binasının inşaatının tamamlandığını ve donanımın da yapılarak Ocak ayı içerisinde Afgan eğitiminin hizmetine sunulmasının planlandığını kaydetti.
Belh İlçesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Karadoğan, bu topraklarda Mevlana Celalettini Rumi Hazretlerinin doğduğunu, onun anısını yaşatmak için doğduğu ev olan ve babası Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veledin ders verdiği medresenin restorasyonunun da TİKA tarafından yaptırılacağını ifade etti. TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Karadoğan, 62 dönümlük bir alanda uygulanacak projede mevcut medresenin restorasyonu, kültür merkezi, cami, dükkanlar, çocuk oyun alanları, araç park yerleri ve yeşil alanlar bulunacağını ve proje bittiğinde Belh ilçesinin önemli bir kültür ve turizm merkezi olacağına inandığını vurguladı.
TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Karadoğan, ilçedeki Mandaki, Vacvata, Kaşgak, Dehrazi, Hesarak, Samarkandiyan, Buka, Rabat ve Bahauttin köylerinde bulunan 9 okula yapılan 500 tane öğrenci masa-sırası ve öğretmen masa ve sandalyelerinin öğrencilere hayırlı olması temennileriyle konuşmasını tamamladı.