Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hasan Yılmaz, havasız ve kapalı ortamların bademcik iltihaplarını tetiklediğini belirtti.
Soğuk hava nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre zaman geçirmenin hastalıkları tetikleyerek kolay yayılmasını sağladığını kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzmanlarından Op. Dr. Hasan Yılmaz, "Örneğin kreşte hastalık kapan bir çocuk, evde herkese bu hastalığı yayabilir" dedi. Kış aylarında güneşin daha az görülmesi ve soğuk havanın etkin olmasıyla mikropların daha çabuk ürediğini ve kolay yaygınlaştığını ifade eden Yılmaz, "Özellikle kış mevsiminde yaygınlaşan bademcik iltihaplanmasına dikkat edilmelidir" diye konuştu.
Çocukları bademcik iltihabından korumak için bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Hasan Yılmaz, şunları söyledi:
"Bunun için bol sıvı tüketimine önem verin. Kışın da bol su içmesini sağlayın. Beslenmesine dikkat edin. Portakal, mandalina gibi mevsim meyvelerini tüketmesini sağlayın. Yeşil sebzeleri mutlaka öğünlerine ekleyin. Hasta kişilerle yakın temasta bulunmasına izin vermeyin. Özellikle nezle ve gripli kişilerden uzak durmasını, onlarla öpüşüp, kucaklaşmasını önleyin. Başka kişilerle havlu, bardak, mendil gibi eşyaları ortak kullanmasını engelleyin. Hapşırırken ağza el götürülmeden, mümkünse bir peçeteyle kapatılmasına özen gösterin. Kapı kollarına dikkat edin. Sık sık odaları havalandırın. Klimaların filtrelerini temizletin. Çocuğunuzda görülen yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık ve beslenme problemlerine bulantı, kusma, kulak ağrısı eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurun."