Afyonkarahisar Diyaliz Hastaları Derneği (AFDİDER) Başkanı Ahmet Akdağ, kentte böbrek nakli bekleyen 526 diyaliz hastası olduğunu kaydederek, “Organ bağışı bu hastaların hayata tutunmaları için çok önemli, çünkü her yıl 4 bin civarında hasta organ bağışı listelerine eklenmekte ve 2 bin hastada bekleme listelerinde beklerken hayatını kaybetmekte” dedi.
AFDİDER kentteki diyaliz hastalarına ekonomik anlamda destek olunması amacı ile dün gece termal bir otelde “Sıra Gecesi” programı düzenledi. Kentteki hayırsever işadamlarının desteği ile gerçekleştirilen etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile birlikte kent protokol üyeleri, işadamları ve hayırseverler katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan ve Türkiye’de organ bağışı ile birlikte derneğin faaliyetleri konusunda bilgiler veren Başkan Akdağ, organ bağışının Türkiye’de istenilen düzeyde olmadığı için bir çok hayatın solduğunu söyledi. Akdağ konuşmasında şunları söyledi:
“İlimiz ve Türkiye genelinde organ bağışı konularında her türlü çalışmayı yapmak amacı ile kurulan bir derneğiz. Afyonkarahisar’da 526 diyaliz hastası var. Bugüne kadar 70 diyaliz hastası kardeşimiz nakil olmuş, şuanda 70 tane kurtulmuş nakilli hastamız bulunmaktadır. Maalesef dernek faaliyetlerine başladığımız günden bugüne diyaliz hastalarının sayısı çığ gibi büyümektedir. Geçen sene ile bu sene arasında yaklaşık yüzde 10’luk bir hastamızı kaybetmişiz ve yeni yeni hastalarla mücadeleye devam etmekteyiz. Türkiye’de bu sorun daha fazla. Şuanda 68 bin kardeşimiz diyaliz tedavisi görmekte, 28 bin kardeşimiz bekleme listelerinde her gün bir organ bulma ümidi içerisinde yaşamaktadırlar. Maalesef her yıl 4 bin civarında hasta bu listelere eklenmekte ve 2 bin hastayı da bekleme listelerinde beklerken kaybetmekteyiz. Biz dernek olarak bekleme listelerinde bulunan ve organ nakli olan kardeşlerimizin organ nakli ve sonrasında masraflarını karşılıyoruz. 85 diyaliz hastamızı Akdeniz Üniversitesinde yapmış olduğumuz protokolle bekleme listelerine kaydettirdik ve 11 tanesi bu şekilde hayat döndü. Diyaliz hastalarının hayata tutunmalarının yolu organ bağışından geçiyor. Ama maalasef Türkiye’de yeterli derecede organ bağışı olmadığı için hastalarımızı diyaliz makinalarında kaybetmek durumunda kalıyoruz. Bizim hastalarımız en azından diyaliz tedavisi gibi bir süreçte yaşamlarını sürdürüyor, ama karaciğer ve kalp hastaları gibi insanlar diyaliz hastaları kadar şanslı değil. Organ bağışının artması için insanlar hayattayken, sağlıklıyken konuşmalı.”
Akdağ’ın konuşmasının ardından dernek çalışmalarına maddi ve manevi anlamda destek veren hayırseverlere plaket verilirken, hayırseverler plaketlerini Toptaş ve protokol üyelerinin elinden aldı.
Etkinlik Sıra Gecesi programında söylenen türküler ile sona erdi.