MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt ilçesinde yıllardır yasak olduğu için giyilemeyen bölgenin yerel kıyafeti olan ‘Şel û Şepîk’, çözüm süreciyle birlikte büyük rağbet görüyor.
Çözüm süreci ile sağlanan barış ve huzur ortamının yaşandığı ilçelerden biri olan Malazgirt, ‘kıras-fistan ve şel û şepîk’ diye adlandırılan yöresel kıyafetler büyük ilgi görüyor. Malazgirtli iş adamlarından Yusuf Zilan Yaman, mağazasında kadın, erkek ve çocuklar için hazırlanan rengârenk kıyafetlerin 80 ila 250 liradan satışa sunulduğunu söyledi. Siparişleri yetiştirmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını belirten Yusuf Zilan Yaman, “Barış süresinin ilçemizde olumlu etkileri gün geçtikçe daha da güzelleşmesi nedeniyle yöresel kıyafetlerimize yoğun bir ilgi var. Haliyle hem barış sürecinin güzel geçmesi işlerimizi arttırdı” dedi.
Köylerinden de sipariş aldıklarını ifade eden Yaman, “İlçemize bağlı köylerimizden gelen vatandaşlar yöresel kıyafetleri görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Köylülerimiz önem verdikleri kutlamalara birbirinden renkli yöresel kıyafetlerle katılmayı tercih ediyor. Gelin ve damatlar bile yöresel kıyafet giyerek düğünlerini yapmaya başladılar. Bizler de her bütçeye uygun kıyafetleri hazırlayıp vatandaşlarımızın beğenisine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Fiyatların kıyafetin modeline, kalitesine, desenine, kullanılan taşlara göre değiştiğini dile getiren Yaman, vatandaşların en çok kırmızı, yeşil ve sarı renklerden oluşan kıyafetleri tercih ettiğini söyledi.
Yöresel kıyafetlerin kadınların olmazsa olmazlarından olduğunu vurgulayan Saliha Birer adlı vatandaş da, “Nevruz Bayramı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu elbiseler bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Ayrıca düğünlerimizde de bu kiyasetleri giymeyi tercih ediyoruz. Kadının rengidir yöresel kıyafetler” şeklinde konuştu.