Niğde Baro Başkanlığı, Mersin’in Tarsus ilçesinde öldürülen Özgecan Aslan için basın açıklamasında bulunarak kadın cinayetlerine tepki gösterdi. Avukatlar basın açıklaması sonrası alkış tuttular.
Basın açıklamasında konuşan Baro Başkanı Avukat Hüseyin Demirbilek, “11 şubat 2015 tarihinde telaffuzu bile bize ağır gelen bir vahşetle 20 yaşında Özgecan Aslan isimli kızımız bu toplumun kızı hunharca katledilmiştir. Ailesine başsağlığı ve metanet diliyoruz. Saldırıyı nefretle lanetliyoruz” dedi.
Niğde Kent meydanında düzenlenen basın açıklamasına yaklaşık 50 avukat ellerinde Özgean ile ilgili pankartlarla eylem yaptılar. Açıklamaya Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’da katılarak destek verdi.
Baro Başkanı Demirbilek konuşmasında, “Ne yazık ki kaderi Özgecan’ la benzer yüzlerce Özgecan Aslan var. Sesini duyuramayan, imdadına yetişilemeyen, korkan paylaşamayan yüzlerce çocuk ve kadın var bu toplumda. Suçlu kim? Suçlu hepimiz değil miyiz?
Tecavüzü görmezden geliyoruz, tecavüze uğrayanı dışlıyoruz, suçluyoruz, ölmüşse kurtuldu bile diyoruz. Tecavüze uğrayan kadını intihara sürüklüyoruz. Bu durumu fırsata çevirmeye çalışan insan müsveddeleri bile çıkıyor aramızdan. Koruyamıyoruz. En kötüsü susuyoruz.
Halbuki hepimizin annesi, kız kardeşi, eşi, kızı ve başka sevdikleri var. neden suskunuz? İnşallah benim başıma gelmez demeyin. Bu sadece bir temenni olur bunu bilelim.
İçimizde hasta ruhlu insanların gezdiğini toplumun her kesiminden eğitimli eğitimsiz olduğuna bakılmaksızın her meslek alanından çıkabildiklerini, çoğu zaman kendilerinin gizlediklerini ve fırsat buldukları taktirde yeni mağdurlar ve mağdur aileleri yaratacaklarını bilin. susarsak ve önlem almazsak daha cesaretlenecekler” dedi.
Demirbilek, “Niğde ne yazık ki “ Çocuk istismarında, kadına karşı şiddet suçlarında” Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir. Bir yerden başlamalıyız. Bu sadece devletin resmi kurumlarının mücadelesiyle halledilebilecek bir vakıa olmayıp tüm toplumun mücadelesini gerektirmektedir. Özgecan’ın katledilmesiyle birlikte şu an lisede üniversitede kızları okuyan tüm aileler çocukları için endişeye düştüler. Bu hastalıklı ruhlar topluma unutulamayacak travmalar yaşatıyorlar. Bu tek kelimeyle vahşettir. Dolayısıyla idam cezasının mutlak suretle tartışmaya açılmasını gerektirmektedir” diye konuştu.
Basın açıklaması sonrası Avukatlar dağıldı.