Gaziantepli kadınlar, Şehitkamil İlçe Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kursta okuma yazma öğreniyorlar. 60 yaşındaki Fadile Anne’nin okuma azmi ise herkesi duygulandırıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kadın nüfusun okur yazarlık oranı, erkeklere göre oldukça düşük. Şehitkamil İlçe Halk Eğitim Merkezi, çeşitli kurslar açarak kadınların okuma yazma öğrenmesini sağlıyor. Kurslara genellikle yaşları 50’nin üzerinde olan kadınlar gelirken, kursiyerler yaşlarına aldırış etmeden büyük bir özveri ve azim göstererek okuma yazma öğreniyor. Öğretmenlerin kendilerine gösterdiği büyük ilgiden memnun olan kadınlar, adeta erkeklere taş çıkartıyor.
YIPRANMIŞ ELLER ARTIK KALEM VE KİTAP TUTUYOR
Yıpranmış elleriyle tuttukları kalem ve kitaba adeta hayat veren kadınlar, bu yaşlarına kadar okuma yazma öğrenememelerini kendilerine dert etmeyip, öğrenme hevesleriyle öğretmenlerinin takdirini topluyorlar. Hemen hemen her yıl açılan kurslarda binlerce kadın okuma yazma öğrenirken, Gaziantep’te okuma yazma bilen kadınların sayısı da her geçen gün artıyor
FADİLE ANNENİN DUYGULANDIRAN AZMİ
Okuma azmi ile öğretmenlerini bile hayrete düşüren 60 yaşındaki Fadile Postacı, duygularını İHA muhabirine anlattı. Fadile anne, okumayı çok sevdiğini ve buraya geldiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Fadile Postacı, "Daha da okumak, ilerlemek istiyorum. Karanlıktan aydınlığa çıktım. Böyle olacağını hiç zannetmiyordum. Çok mükemmel okuyorum, öğretmenime de çok saygı duyuyorum. Ona minnettarım. O beni çok güzel okuttu. İnsanlar gelsinler, okusunlar, ben halen okumak istiyorum. 5. sınıfa geçtim, 6. sınıfı da okumak istiyorum. Ben bu kadar hızlı okuyacağımı bilmiyordum. Daha önce böyle fırsat verselerdi yine okurdum. Ama yine de geç kalmamış oluyorum. Okuyorum, çok mutluyum" dedi.
“ZAMANINDA ÖĞRENEMEDİM”
Kursa gelen 55 yaşındaki Ayşe Seher ise zamanında okuma yazma öğrenemediğini dile getirdi. Seher, “1 haftadır buraya geliyorum. Öğrenmek zor olmuyor, hemen aklıma giriyor. Okuma yazma bilmeyen kadınlar buraya gelsinler öğrensinler" dedi.
“GEREKİRSE EVİNE GİDERİZ”
Şehitkamil Halk Eğitim Müdürü Suna Sertpolat ise kurum olarak toplumun ihtiyacı olan alanlarda, özellikle yetişkinlere yönelik birçok eğitim verdiklerini ifade ederek, “Bunları üç grupta değerlendiriyoruz. Okuma yazma kursları, meslek kursları ve sosyal kurslar. Halen açmaya devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar 40 bin kursiyere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu anlamda çalışıyoruz. Okuma yazma bilmeyen bir kişi bile olsa, gerekirse evine ve iş yerine gidip bu eğitimleri veriyoruz. Kadınların eğitimi toplumun eğitimi açısından çok önemlidir. Siz kadını eğitirseniz, kadın çocuğunu eğitir ve toplum da eğitilmiş olur" diye konuştu.