Merkezi Ankara’da bulunan Erzurum Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, Erzurum’da Gıda ve Hayvancılık İhtisas Endüstri Bölgesi kurulmasında yarar gördüklerini söyledi.
“İhtisaslaşmış Endüstri Bölgesi”nde ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretilebileceğine işaret eden Aksu, “Erzurum’un bu gibi vizyon projelere ihtiyacı var. Doğrudan kamu kaynaklarının seferber edilmesi ve KÖİ yöntemi ile Erzurum, Türkiye’nin ileri teknolojiye dayalı gıda ve hayvancılık merkezi haline getirebilir” dedi.
Aksu açıklamasına şöyle devam etti: “2011 seçimlerinden önce Erzurum’a Hayvancılık alanında İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İ-OSB) kurulmasını önermiştik. Bu proje, tarım ve hayvancılığı geliştirmek için çalışmalar yapan Hükümet’in öncelik verdiği projeler arasındaydı. Bu amaçla çıkarılan yasada çerçevesi çizildiği gibi, tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlamaya yönelik, tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer alabileceği ve ilgili mevzuatı uyarınca öngörülen biyo-güvenlik tedbirlerine uyulması şartıyla hayvancılığa dayalı İhtisas OSB kurulması öngörülüyordu. Nitekim bazı illerimizde bu bölgeler açıldı. Biz de böyle bir merkezin şehrimiz için yararlı olacağı kanaatini taşıyorduk. Şimdi yeni bir imkân ve fırsatla karşı karşıyayız. Çünkü model bir uygulama hayata geçmiş bulunuyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık, geçen gün önemli bir proje hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Bize ilham kaynağı olan açıklamaya göre Sakarya’da otomotiv konusunda ihtisaslaşmış bir endüstri bölgesinin kurulması kararlaştırıldı. Proje ile nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı sanayi yapısına dönüşümün hızlandırılması için Bakanlık bütçesinden yaklaşık 60 milyon liralık harcama yapılması öngörülüyor. ENER olarak bu modelin Erzurum’a uygun düşeceğini düşünüyoruz. Kurulacak Gıda ve Hayvancılık İhtisas Endüstri Bölgesi’nin altyapısı için Bakanlığın ödenek ayırması imkân dahilindedir. Bunun yanı sıra, aynı model ile Sağlık Bakanlığı bütçesinden “makul miktarda” ödenek temin edip “Erzurum’a sağlık Organize Sanayi Bölgesi" hayalimizi gerçekleştirmemizin de mümkün olduğu kanaatindeyiz. Yine, Hükümet’in desteklemeyi kararlaştırdığı “yüksek teknolojili yatırımlar” için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Erzurum’a gerekli desteği sağlayacağına eminiz.”
SEÇİM SÜRECİNDE BU PROJELERE YOĞUNLAŞMALIYIZ
Seçim süresince Erzurum’un konuşulmasını isteyen Aksu, “Geçen dönem Erzurum’u temsil edip bu dönem aday gösterilmeyen değerli milletvekillerimize hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Listelerde yer alan adaylarımızı tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Erzurum’u layıkı ile temsil çok onurlu bir vazifedir. Yeni siyasi heyetin temsil kabiliyetini proje, hizmet ve üstün başarılarla taçlandırmalarını temenni ediyoruz.” dedi.
Aksu; “Hizmete talip olan adaylar, siyasi kimliklerinin ötesinde değerli birer Erzurum evladıdır. Dolayısıyla siyasi çalışmalarda, tartışmalarda ve televizyon programları gibi ortamlarda hemşehrilik hak ve hukuku özenle gözetilmelidir. Seçim çalışmalarının temel eksenini ‘politikalar ve prensipler’ oluşturmalı, kişiler üzerinden siyaset yapma üslubundan kaçınılmalıdır. Diğer seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de asayiş ve sükûnetin şehre hâkim olmasını diliyoruz.” diye konuştu.