Batı Akdeniz bölgesinde ekonomik ömrünü tamamlayan mermer ocakları ağaçlandırılmaya başladı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, kendine ait Aytaş Akın Mermer A.Ş. firmasının mermer ocağında rehabilitasyon çalışması başlattı. Sahada rehabilitasyon esnasında topraklama çalışması yapıp, alanı dikenli teller ile koruma altına aldı.Akın, ağaçlandırılma yapılan alanın Burdur’un İğdeli köyünde olduğunu açıklayarak, "150 bin metrekare alanda üretim çalışmalarımız sona erdi. Ekonomik ömrünü tamamlayan sahada 3 ay önce rehabilitasyon çalışması başlattık. Daha önce kayalarla kaplı olan alan, yumuşak dolgu ve teraslama ile topraklanmıştır. Bu nedenle doğal halinden daha kaba ve yumuşak alan oluşturulduğu için dikilen ağaçların daha çabuk büyüyeceğine ve bu ağaçların geçmişe oranla daha büyük, daha fazla sayıda olacaklarına inanıyorum" dedi.
Üç iş makinesi ile 3 ay boyunca çalışarak örnek bir mermer ocağı rehabilitasyon alanı oluşturduklarını belirten Akın, “Kasım ayında başlayan çalışmalar Ocak ayında sona erdi. İş makineleri mermer alınan alanı toprakla doldurarak, eski halini almasını sağladı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ağaçlandırma çalışması başlatıldı. Sahada tohumlama yapıldı. Bir yandan da fidan dikimi gerçekleştirilmeye başlandı" diye konuştu.
Rehabilitasyon sahasına 24 bin ağacın dikileceğini açıklayan BAİB Madencilik Komitesi Başkanı Ercan Akın, "Ağaçlandırma çalışması için ciddi emek harcandı. Çalışmalar kısa süre sonra tamamlanacak. Geçmişte mermer üretimi yapılan alan fidanların büyümesiyle belli bir süre sonra makilik olan eski halinden daha gür orman alanı oluşacak. Böylece doğaltaş ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlayan saha yeniden doğal halini alacak ve gelecek nesle daha yeşil alanlar bırakmış olacağız" dedi.
Mermer ocağı alanında rehabilitasyon çalışmasının ilk olmadığını kaydeden Ercan Akın, daha öncede doğaltaş sektöründeki hem başka şirketlerin hem de kendi şirketinin rehabilite edilen sahalarının olduğunu söyledi.