Söke’de 2015 yılında 24 bin 410 dekar alanda buğday ekimi yapan üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yeni uygulaması nedeniyle ürününe alıcı bulamamaktan endişe ediyor.
Bol yağışlı bir sezon geçiren üretici buğdaydan oldukça umutlu olurken, yağışlardan dolayı oluşabilecek sarı pas hastalığı ise üreticilerin zamanında ilaçlama yapması nedeniyle önlendi. Ancak buğday hasadının yaklaştığı bu günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin başlattığı yeni uygulamadan Sökeli üretici şikayetçi.
Konuyla ilgili olarak Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Kocabaş bir açıklama yaptı. Kocabaş açıklamasında; “Buğday Beslenmemiz açısından temel ürünler içinde stratejik bir öneme sahip. Türkiye’de 2013 yılında 7 milyon 772 bin dekar alanda buğday ekim Yapılmış,22milyon 50 bin ton buğday rekolteye ulaşılmıştır. 2014yılında ise ekim alanlarında çok az bir artış kaydedilerek 7 milyon 912hektara ulaşılmış, ancak yaşanan kuraklık nedeniyle rekolte 19 milyon tona düşmüştür. Söke’de 2015 yılı buğday ekim alanı 24 bin 410 dekardır. Yağışların iyi olması nedeniyle buğdayda iyi bir yıl beklentisi içindeyiz. Bazı tarlalarda sarı pas hastalığı görülmüş, üreticilerimizin zamanında İlaçlamasıyla hastalığın ürüne zarar vermesi önlenmiştir. Hasat zamanı Yaklaşırken TMO, bu yıl yeni bir uygulama başlattı. TMO, süne tahribatı yüzde 2’nin altında, proteini yüzde 12 ve üzeri olan ekmeklik buğdaylar ile süne Tahribatı yüzde 2’nin altında, proteini 12.5 ve üzeri olan makarnalık Buğdayda yüzde 1-7 ilave fiyat uygulaması yapacak Ancak biz söke çiftçisi Olarak bu uygulamadan faydalanamayacağız. Nedeni bizim ürünümüzün diğer bölgelerden erken hasat yapılması ve TMO’nun da fiyatı geç açıklaması bazen de açıklamaması. Bu durum bizi sıkıntıya sokuyor. TMO buğday fiyatlarını açıklama tarihlerini erken ürün alan bölgelere göre yeniden düzenlemesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.