Manisa’da yaşayan Afgan asıllı mülteciler, Manisa Valiliği önünde açtıkları pankartla kendilerine çalışma izni verilmesini talep etti.
Son yıllarda dünyanın birçok bölgesinden mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de yaşamlarını sürdürmeye çalışan Afgan asıllı mülteciler çalışma izinleri olmadığı için zor günler geçiriyor. Aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve gençlerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişi, çalışma izni verilmesi için Manisa Valiliği önünde pankart açtı.
Manisalılara ve Manisa Valiliğine gösterdikleri misafirperverlik ve yardımlar için teşekkür eden Afgan mülteciler açtıkları pankartta, “Biz, Afganistanlı mülteciler olarak, Sayın Manisa Valisine ve Manisa halkına bizlere göstermiş oldukları misafirperverlikten dolayı teşekkür ederiz. Ancak, kendi ayaklarımız üzerinde durabilmemiz için iş imkanı sağlanmasını istiyoruz” ifadelerine yer vererek tek isteklerinin çalışmak olduğunu söyledi.
Manisa Valiliği önündeki Cumhuriyet Meydanındaki Milli Egemenlik Anıtı önünde pankart açan ve ellerinde Afgan ve Türk bayrakları bulunan Afgan mültecilerden Muhammed Harun, tek isteklerinin çalışmak olduğunu söyledi. Kış şartlarında zor günler yaşadıklarını anlatan bir diğer mülteci Nihat Kült de çalışamadıkları için sadece yardımlarla geçinmek zorunda olduklarını anlattı. Suriyelilere yapılan yardımların kendilerine de yapılmasını talep eden Kült, kendi ayakları üzerinde durabilmek için çalışma izni istedi. Yaklaşık 500-600 TL civarında olan kiralarını ödemekte zorlandıklarını kaydeden Kült, Suriyelilere tanınan hakların kendilerine de verilmesini istedi.
Afgan mülteciler ile görüşen Manisa Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü ekipleri, Afganların sorunlarını bildiklerini dile getirerek, Türkçe bilen 3 Afganlıyı Manisa Valiliğine götürdü. Yabancı Şube ekipleri diğer Afgan mültecilerin meydandan ayrılmasını sağlarken, kanunlar çerçevesinde yapılabilecek bir uygulama olursa ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.
Bu arada Afgan mülteciler ellerindeki, "Afganistan uyrukluyuz. Yaklaşık 1 yıldır Manisa’da ikamet etmekteyiz. Bizim çalışma iznimiz olmamasından dolayı kışın bu soğuk günlerinde büyük zorluk yaşamaktayız. Çalışma iznimizin olmaması sebebiyle kira ödemeleri, ve yaşamsal faaliyetlerimizi yerine getirmekte zorluklar yaşıyoruz. Manisa halkının yardım ve destekleri küçümsenmeyecek kadar yüksek fakat kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz. Bu yüzden çalışabilmemiz için kolaylıklar sağlanmasını istiyoruz" yazılı kağıtlarla Manisalılara teşekkür etti.