İstanbul Valiliği, zorunlu olmadıkça vatandaşların özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, araçları ile yola çıkan vatandaşların mutlaka kar lastiği, zincir, takoz ve çekme halatı kullanmaları ve bulundurmalarını istendi.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü’nden alınan hava tahmin raporunda; akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmur şeklinde başlayacak yağışın gece saatlerinden itibaren kara dönüşmesi, Salı ve Çarşamba günleri aralıklarla etkili olması beklendiği bildirildi. Açıklamada, kar yağışının Perşembe günü etkisini azaltarak aralıklı hafif kar yağışına dönüşmesinin tahmin edildiği belirtildi.
Ayrıca, 6 Ocak Salı gününden itibaren beklenen buzlanma ve don olayının Cuma sabah saatlerine kadar sürmesi beklenirken, rüzgarın bugünden itibaren Perşembe günü ilk saatlere kadar kuzeyli yönlerden kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Kar yağışı, don ve buzlanmanın olumsuz etkilerine karşı ilgili kamu kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarılmış olup, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (İstanbul AFAD), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları bugünden itibaren olumsuz havanın İlimizi terk edeceği ana kadar teyakkuz halde bulunacaktır” denildi.
Vatandaşların olumsuz etkilenmesi için çeşitli uyarıların yapıldığı açıklamada, “Kar yağışı, don ve buzlanmanın ve ani sıcaklık düşüşü nedeniyle halkımızın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilememesi için, aşağıdaki tedbirlerin uygulamaya konulması kararlaştırılmıştır. Kar yağışı, don ve buzlanmanın etkili olduğu gün ve saatlerde; Zorunlu olmadıkça vatandaşlarımızın özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, araçları ile yola çıkan vatandaşlarımızın mutlaka kar lastiği, zincir, takoz ve çekme halatı vb. kullanmaları/bulundurmaları” istendi.
Açıklamada, vatandaşların uyması gereken kurallar dışında tavsiyelerde bulunularak şu ifadelere yer verildi:
"Araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları, kural dışı ve trafik seyrini tehlikeye atıcı davranışlardan kaçınmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları. Olası trafik yoğunluğu düşünülerek araçların akaryakıt ikmallerinin yapılması.
Acil yardım araçlarının, engellenmeden rahatça seyr-ü seferlerinin yapılabilmesi için, sürücülerimizin emniyet şeritlerini kullanmamaları ve bu hususta hassasiyet göstermeleri, ayrıca trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergâhları kullanmaları, arıza hallerinde araçların sürücüler tarafından terk edilmemesi ve acil çağrı için 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma, 159 Karayolları telefon numaralarını aramaları.
Elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmaları.
Elektrik enerjisinin sağlıklı verilemediği hallerde oluşabilecek düzensiz voltaj durumlarında, elektrikli ev aletlerinin kontrollü bir şekilde kullanılması.
Görevli ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırma yönünde destekleyici anlayışla; site, apartman ve işyeri sorumlu yönetici ve sahiplerinin mevcut alanlarını, giriş ve çıkış yollarını kar ve buzdan temizlemeleri.
Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı ve olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü günlerde; Yaşlı, çocuk, hamile bayanlar ile kalp ve akciğer hastalığı olanların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması. Hava koşullarına uygun giysilerin giyilmesi, Zorunlu olmadıkça av, gezi, piknik amaçlı açık araziye çıkılmaması.
Kapalı alanlarda mangal gibi aparatların kullanılmaması, baca zehirlenmelerine karşı sobaların dikkatli kullanılması.
Tamirhane ve benzeri kapalı mekanlarda ısınma amacıyla otomobil çalıştırılmaması. Vatandaşlarımızın sağlığı ile can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir”.