BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - ZAFER GÖDER - Kültürlerarası Sanat Projesi kapsamında Bolu'nun Seben ilçesine gelen 10 Alman ressam, yaklaşık 800 yıllık Solaklar Kaya Evleri'ni tuvallerine yansıtıyor.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım fakülteleri ile Alman Lavie Merkezince hayata geçirilen proje çerçevesinde Alman ressamlar, Solaklar Kaya Evleri'ni resmetmeye başladı.

Sanatçılar, tarihi 1200'lü yıllara dayanan kaya evlerinde yaklaşık bir hafta çalışacak.

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında Alman sanatçılara Seben'i resmettirdiklerini belirterek, "İnşallah bu projenin ilçemizin turizm potansiyeline ciddi katkısı olacak" dedi.

Projenin Türkiye Koordinatörü ve Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Alagöz de 1960'lı yıllarda Almanya ve Türkiye'nin ekonomik ilişkisinin başladığını söyledi.

Ancak iki kültür arasında çok büyük farklılıklar bulunduğunu anlatan Alagöz, "Bizler de Alman ve Türk sanatçıları bir araya getirerek hem bu kültür farkını ortaya koymayı hem de her iki ülke insanlarının birbirlerini sanat yoluyla tanımasını amaçladık" ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Alagöz, Almanya ve Türkiye'nin sanatsal ilişkilerini de kuvvetlendirmek istediklerini vurgulayarak, "İki ülke arasında çok büyük ekonomik ilişki var. Çok sayıda insanımız da orada yaşıyor. Kültürel ve sanatsal anlamda ilişkilerimiz neden bu kadar zayıf diye düşündük ve bu projeyi hayata geçirdik" diye konuştu.

- İlçeye hayran kaldılar

Sanatçıların ilçeye hayran kaldığını belirten Alagöz, bölgenin doğasının güzelliğine işaret etti.

Çalışmalarını "tarihi bir kürsü" önünde yaptıklarını bildiren Alagöz, "Resimlerin çoğu da bu doğadan. Sanatçılarımıza 'İlla ki buranın resmini yap' demiyoruz. Ama doğal olarak çoğu eserlerine buradan motifleri işliyor. Bu da buraya ne kadar hayran kaldıklarını ortaya koyuyor" dedi.

Alman sanatçı ve Lavie Merkezi Yöneticisi Rainer Gosslar ise insan ruhuyla sanat arasında yoğun ilişki olduğunu vurgulayarak, "Bizim konumuz da insan ruhu ve sağlığıyla ilgili. O yüzden sanatla iç içe olmak zorundayız. Sanatın insan ruhunu iyileştirici bir yönü vardır. Bizler de onu sağlamayı amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Projenin çıkış noktası karşılaşmak ve anlamak" diyen Gosslar, çalışmayla, insanların bir araya gelmesini, birbirlerinin kültürlerini tanımasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Gosslar, proje için doğası güzel, insanları cana yakın ve misafirperver olduğundan Seben'i seçtiklerini, ilçede bulunmaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.