Eskişehir’de çok sayıda kadının bir araya gelerek Kobani’deki kardeşleri için ördükleri battaniyeler yarın yola çıkacak.
Yaklaşık 2 hafta önce 30’ar santimlik kare battaniyeleri örmeye başlayan 45 kadın, Tepebaşı Belediyesi Özdilek Kültür Merkezi’nde buluşarak bu motifleri birleştirdi. Kobanili kadınlarla danışmayı göstermek için böyle bir yöntem tercih eden kadınlar, kız kardeşlik köprüsünü adeta ilmek ilmek örerek örnek bir davranışa imza attı. Kadınlar, el emekleriyle yaptıkları 2’si bebek olmak üzere 5 battaniyeyi, yarın Kobani sınırına yakın Türk topraklarındaki çadır kentlerde yaşam mücadelesi veren Kobanili kadınlara gönderecek.
Kadınlar adına konuşan Emel Bilgin, İstanbul’da “Kobani’yle kız kardeşlik köprüsü” adlı bir kampanya başlatıldığını duyduklarını belirterek, kendilerinin de bu köprüye battaniye örerek destek vermek istediklerini söyledi. “Bunu Eskişehir’de birçok insana duyurduk” diyen Bilgin, “Buna destek veren kadınlar evlerindeki iplerden 30’ar santimlik parçalar ördü. Daha sonra hep birlikte bir araya geldik ve bunları birleştirdik. Kobani’deki IŞİD teröründen kaçan ve bizim sınırımızda yaşamak durumunda kalan kadınlarla dayanışmak adına biz bunu yapıyoruz. Onların çektiği acıları burada aynen yüreğimizde hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
“ONLARA YÜREĞİMİZİN SICAKLIĞINI GÖNDERİYORUZ”
Bilgin, savaşta en çok kadınların ve çocukların yıprandığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Bu battaniyede her renk var. Biz işte bütün renklerin, bütün inançların, bütün insanların bir araya gelebileceğini burada ifade etmeye çalıştık. Kadınlar içinde böyle bir dayanışma oldu. Buradaki kadınlar da Kobanili kadınlara bir el uzattı. Bizim yaptığımız battaniyelerle oradaki kız kardeşlerimiz ısınacaklar. Bu da bizi mutlu ediyor. Ayrıca bu battaniyelerin yanında birçok yardım malzemesini de onlara ulaştıracağız. Son olarak şunu söyleyeyim. Biz kadınlar savaşa karşıyız. Savaş olmasın. Savaş olduğunda en çok acıyı kadınlar ve çocuklar çekiyorlar. Onların yaşadığı sıkıntıları biz burada gerçekten hissediyoruz. Savaşlar olmasın istiyoruz ve biz kardeşlerimize elimizi bir kez daha uzatıyoruz, onlara yüreğimizin sıcaklığını gönderiyoruz.”
Bilgin, battaniyeleri ve diğer yardım malzemelerini, Kobani’ye yakın Türkiye topraklarında bulunan çadır kentlere yarın göndermeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.