Türk Büro-Sen Şube Başkanı Zafer Güney, Maliye Bakanlığı’nın 2015 yılında gittiği yeni yapılanmanın eskiye nazaran gerilemeye neden olduğunu iddia etti.
23 Şubat-1 Mart Vergi Haftası nedeniyle açıklama yapan Türk Büro-Sen Şube Başkanı Zafer Güney, maliyecilerin çözüme kavuşturulması gereken sorunlarını sıraladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Maliye Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra yapılan yasa ve yönetmeliklerdeki değişikliklerin kurum yapısında telafisi olmayan sorunlara yol açtığını ve personelin motivasyonunu zedelediğini belirten Güney, “Memur, yoksulluk sınırında maaş alacak, fakat zenginlerden fazla vergi ödeyecektir. Bu adaletsizlik derhal düzeltilmelidir. Gece-gündüz, hafta sonu demeden bayram tatillerinde dahi çalışarak devlet hazinesini parayla doldurma görevini yürüten fedakar vergi çalışanlarının sorunları çözülmeden, kutlamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Hangi işin hangi işe eşit olduğu belirlenmeden, iş tanımı yapılmadan çıkarılan 666 sayılı KHK ile aynı işi yapanlar arasında önemli ölçüde ücret farklılıkları ortaya çıkmıştır. Maliye ve GİB çalışanlarının özel hizmet tazminatları artırılarak, diğer kamu kurumlarıyla eşitlenmeli ve adaletsizlik giderilmelidir” dedi.
Görevde yükselme sınavlarının sürekli hale getirilmesini isteyen Güney, şöyle devam etti:
“657 sayılı kanunda mali hizmetler sınıfının oluşturulması, ek ödemelerin emekli keseneğine dahil edilerek emekliliğe yansıtılması, aynı iş yerinde aynı işi yapan çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi, personelin görev tanımları yeniden yapılması ve personelin, görevi dışında çalıştırılmaması, Maliye Bakanlığı ve GİB’de uzmanlık sınavlarının açılması ve sınavların sürekli hale getirilmesi, Vergi Haftası’nda çalışanlara asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesi, Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde personel sayısının yetersizliği nedeniyle merkez ve taşrada genel idari hizmetlerinin sınıfının görevini yerine getiren engelli ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personele bir defaya mahsus olmak üzere, genel idare ve teknik hizmetler sınıfına atanma hakkı verilmesi, denetim, yoklama icra ve tahsildarlık görevlerini ifa eden personelin ulaşım, yemek ve güvenliklerine ilişkin yaşadığı aksaklıkların giderilmesi, Gelir ve Defterdarlık uzmanlığı sınavlarına müracaatta, halen çalışan personel için aranan KPSS şartı ve uzmanlık sınavlarına girişlerdeki, sınırlamaların kaldırılarak sürekli hale getirilmesi ve tüm çalışanlara uzman yardımcılığı kadrosunun verilmesi, personelin yer değiştirmeye ilişkin atama taleplerine kıstas getirilerek boş kadroların bulunduğu birimlerin ve illerin internet ortamından duyurulması, Genel İdari Hizmetler sınıfına dahil koruma ve güvenlik görevlisi ile şoförlerin talepleri halinde V.H.K.İ. kadrolarına atanması, engelli, teknisyen yardımcısı, yardımcı hizmetliler sınıfı ve diğer personel için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının ivedilikle açılması.”