ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Arap turistlerin ilgi gösterdiği Karadeniz'de hediyelik ürünlerin satıldığı butik iş yeri ve mağazalarda fındık satışı arttı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Karadeniz'e gelen Arap turistlerin sayısında çok ciddi artış yaşandığını belirtti. 

Bölgeye her yıl gelen binlerce Arap turistin hediyelik ürün satan iş yerlerinden yüklü miktarda alışveriş yaptığını söyleyen Sevinç, "Araplar alışveriş yapmayı çok seviyor. Hiç kuşkusuz ki Arap turistlerin en çok satın aldığı ürünlerin başında fındık geliyor" dedi. 

Sevinç, artık her hediyelik ürün satan iş yerleri ve mağazalarda fındık ürününün baş köşede olduğunu dile getirerek, "Karadeniz'deki sanayicilerimizin fındık ürünlerinin çeşitliliğini her yıl artıyor olması da bunda etkili oldu. Özellikle göze hitap eden çerezlik ürünlerin sayısı çok fazla. Bu da fındığın satış oranını önemli ölçüde artıyor" diye konuştu. 

Arap turistlerin girdiği her mağazadan mutlaka fındık aldığının altını çizen Sevinç, "Bu durumun ekonomik olarak iç piyasaya olumlu yansımaları oldu. Arapların fındığa olan ilgisinden sonra sektöre bir canlılık geldi. Her ne kadar fındığın raf fiyatı çeşitli nedenlerden dolayı pahalı olsa da turistler fındık almaktan vazgeçmiyor. Mutlaka geri döndüğünde çantasında fındık oluyor" ifadesini kullandı. 

Sevinç, Karadeniz'de hediyelik ürün satan iş yeri sayısının ciddi oranda attığına da değinerek, "Başta Trabzon'da olmak üzere Ordu ve Giresun'da artık her noktada bu mağazalara rastlamak mümkün. Arap turist bir mağazadan fındık almazsa diğerinden mutlaka alıyor" şeklinde konuştu. 

- Fındığın tanıtılması satışlara yansıyor 

Fındık Tanıtım Grubu olarak ürünü tanıtmak için büyük çaba harcadıklarını anlatan Sevinç, şöyle devam etti:

"Fındığın dünyada tanıtılması çok önemli. Bundan 10-15 yıl önce fındığı bir çok ülke bilmiyordu. Ancak son yıllarda Fındık Tanıtım Grubu'nun faaliyetleriyle milli ürünümüz olan bu fındık dünyanın çeşitli ülkelerinde daha iyi tanınır hale getirildi. Şu anda Türkiye 110 ülkeye ihracat yapıyor. Bu ülkelerin arasında Arap ülkeleri de söz konusu. Dolayısıyla fındığın buralarda tanıtılması iç piyasamıza olumlu yansıdı. Karadeniz'e gelen Arap turistler fındık satın almadan ya da fındık yemeden geri dönmüyor."

Sevinç, Arap turistlerin yanı sıra bölgeye gelen yerli turistlerin de fındık almadan geriye dönmediklerini sözlerine ekledi.