Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bin 200 yıllık ’Gülan Bayramı’ çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği de tur düzenledi.
Her yıl kutlanan bahar bayramı Gülan için binlerce aile, sabah saatlerinde park ve bahçelere akın etti. Silvan Belediye Başkanlığı tarafından belirlenen parklarda binlerce aile, yemekler yaparak çalınan müzik eşliğinde gönlünce eğlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı ile HDP Diyarbakır milletvekili adayları, belediye eşbaşkanları da piknik alanlarını gezerek vatandaştan destek istedi.
Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği, Şırnak, Cizre, Ömerli Platformu da bayram dolayısıyla Silvan ilçesinde turistik ve tarihi mekanları gezdi. Silvanlılar Dernek Başkanı Mehmet Çeliker ile İstanbul Silvanlılar Dernek eski Başkanı İhsan Çevik, birer konuşma yaptı.
İstanbul Silvanlılar Derneği eski Başkanı Çevik, "Eski takvime göre, 1 Mayıs yani (Sere Gülane) ben çocukluğumdan beri Silvan’da insanlar pikniğe çıkarlar. Mahalli yöresel yemekler yaparlar, eğlenirler, o gün güzel bir gün olarak kutlanır. Bu gelenek yıllardan beri, rivayetlere göre Mervanilerden bir bayram geleneğidir. Sere Gülane 1 Mayıs olarak kutlanır. Park alanlarında bütün park alanları dolmuş, bu yıl çok kalabalık bir kitle var. Bölge genelinde bu Silvan’a has bir bayram, çevre ilçelerde ve Diyarbakır’da böyle bir geleneğe hiç şahit olmadım" dedi.
Diyarbakır’da faaliyet yürüten Silvanlılar Dernek Başkanı Mehmet Çeliker ise Kürtçe yaptığı konuşmasında, "Bu coşku bahar bayramı coşkusudur. Silvan’la özdeşleşmiş bir bayramdır. Bununla ilgili çok araştırmalar yaptık. En son bu geleneğin kökü Mervanilere dayanıyor. Mervanilerden gelen bir gelenektir. Mervani Devleti’nin oluşumu sırasında o gün sevinç, mutluluk coşkusu olarak kutlanmış. Zengin ve fakirler birlikte yemek yaparak hayvanlar kesilir, pilavlar yapılır. O günün coşkusuna birlikte alanlara çıkarak eğlenceye dönüştürürler. Biz çocuktuk babamız, dedemiz bizlere anlatırlardı. Biz de çocukluğumuzda köyde 1 Mayıs’ı böyle kutlardık. Hatırlıyorum hayvanlar kesilirdi, zenginler çok yemek yapardı, fakirler az yemek yapardı ama birlikte aynı sofraya oturup yemek yerlerdi. Bin senden daha fazla bir gelenek halen Silvan’da sürdürülmektedir. Biz de Silvanlılar Derneği olarak her yıl Sere Gülane’de yani 1 Mayıs’ta gelerek, burada piknik yaparak, tarihi yerleri de ziyaret ediyoruz" ifadelerini kullandı.
HDP Diyarbakır milletvekilli adayları Ziya Pir, Çağlar Demirel, Nesrin Şanı ile Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı piknik alanlarını gezerek, halkın bayramını kutladı, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için destek istedi.
HDP Diyarbakır milletvekilli adayları Ziya Pir, Çağlar Demirel, Nesrin Şanı ile Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı ziyaret sonrası Gülan Parkı’nda düzenlenen etkinlikte halka hitaben birer konuşma yaptı. Müzik eşliğinde vatandaşlar oynarken, milletvekili adaylarının konuşmaları sırasında yağmur yağması nedeniyle program kısa sürdü.