ORDU (AA) - Doğu ve güneydoğu illerinden Ordu'ya gelen tarım işçilerinin çocukları, düzenlenen törenle karnelerini aldı.

Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından desteklenen Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Projesi kapsamında Perşembe ilçesindeki Kırlı İlkokulu ve Ortaokulu'nda karne töreni düzenlendi.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Türker, mevsimlik tarım işçilerine özellikle İŞKUR tarafından büyük hassasiyetle destek verildiğini belirterek, çocuklarının eğitim hayatlarını tamamlayıcı yönde atılan adımların olumlu sonuçlanmasının memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Gösterilen çabalar sonucu tüm Türkiye'ye örnek oluşacak bu projenin Ordu'da hayat bulmasının kendilerini daha da mutlu ettiğini dile getiren Türker, "Bu proje, dünyaya da önümüzdeki dönemde örnek olacak bir proje görünümündedir. Çocuklarımız hepimizin de yakinen bildiği gibi çalışma hayatına aslında aile içinde başlamaktadır. Bazen ekmek, bazen su getirir, bazen de ailesine yardımcı olur" dedi.

Türker, çocukların, oyun oynama, eğitim çağında almaları gereken dönemde eğitim verilmeyerek sanayi, tarım sektöründe çalışmalarının üzüntü verici olduğunu kaydederek, "Bu projede emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı, özellikle Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum" ifadesini kullandı.

ILO Türkiye Temsilcisi Nejat Kocabay ise çocukların çalışma alanları yerine okullarda eğitim almaları ve oyun alanlarında bulunmaları konusunda yürüttükleri programın ilk meyvelerini Kırlı Mahallesi'nde aldıklarını söyledi.

Bu yıl haziran ayında Mersin'den gelen tarım işçileriyle görüşülerek çocuklarının, fındık bahçelerinde çalıştırılmak yerine Perşembe Kaymakamlığının talimatı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün izniyle Kırklı Ortaokuluna gönderildiğini anlatan Kocabay, ailelerin bugün çocuklarıyla karne sevincini yaşadığını dile getirdi.

Kocabay, ILO'nun 2002 yılında, 12 Haziran'ı, çocuk işçiliğine karşı farkındalığı artırmak için "Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü" ilan ettiğini de belirterek, "Hem çocuk işçiliği hem de çocukların işçileştirilmesine karşı mücadelenin geçmişi çok daha uzundur. Konuya hassasiyet gösteren ilgili bakanlıkların yanı sıra Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 9 öğrenciye karneleri verildi.

Törene, Perşembe Kaymakamı Ahmet Arık, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, okul idarecileri, veliler ve öğrenciler katıldı.