Muş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği, Ankara Muş-Der ve WWF Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nın işbirliğinde ‘Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma’ projesi kapsamında telli turna ve toy kuşlarının korunması için doğaya uyarı levhaları dikmeye devam ediyor.
Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma projesi faaliyetleri kapsamında 2014 yılında yapılan ve halen devam eden saha çalışmaları kapsamında sazlık, sulak alanlar, göl, Karasu ve Murat Nehri havzalarında yüzey araştırmaları yapılarak uyarı levhaları dikiliyor. Telli Turna ve Toy kuşlarının korunması için doğaya uyarı levhaları dikerek farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Muş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Avcı, avcı ve tüm Muşlulardan duyarlılık beklediklerini söyledi.
Özellikle Telli Turna ve Toy kuşlarının hem yaşam hem de geçiş güzergahlarını takibe alarak uyarı levhaları diktiklerini ifade eden Avcı, “Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği’nin WWF-Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye’nin Canı Hibe Programı tarafından desteklenen; Toy ve Telli Turnaların konaklama, yavrulama, beslenme alanlarına ve çok önemli, hassas ve tahribata açık olan doğal sazlık, sulak alanlara giden yol kavşaklarına koruma, bilgilendirme ve uyarı amaçlı olarak “Saha Tabelaları” yerel halkın katılım ve destekleriyle dikilerek “Koruma Bölgeleri” ilan ediliyor. İlk tabela Muş Merkez Kıyık Köyü sazlık, sulak ve göletlerine giden yol kavşağına köy muhtarı ve köy halkının destekleriyle dikildi. 13 adet tabelayı da belirlenen bölgelere yine bölge halkının destekleriyle dikmeye devam ediyoruz” dedi.
“DOĞA, TEKNOLOJİ VE İNSAN DENGESİNİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Temel hedeflerinin ‘Doğa, Teknoloji ve İnsan Dengesi’ni sağlayacak ortamların hazırlanmasına ve farkındalık durumlarının yaygınlaşarak sürekliliğinin sağlanmasına katkı sunmak istediklerini kaydeden Avcı, şunları söyledi: “Tarımsal faaliyetlerde sözde verimliliğin artacağı yönünde yapılan kimyasal içerikli gübre, ilaçlama faaliyetleri ile GDO(genetiği değiştirilmiş organizmalar) değiştirilmiş tohumlar ile üretimin yaygınlaşması, yöresel, doğal ve insan sağlığına uygun olarak üretilen ürünleri, toprak, hava ve suyu kirletmekte, çeşitli hastalıkları da beraberinde getirmektedir.”
Korktukları tehditlerden birinin “Kaçak ve Bilinçsiz Avcılık” faaliyetleri olduğunun altını çizen Avcı, “Muş ili Kuzeyden Güneye, Güneyden Kuzeye doğru çok önemli bir göçmen kuş güzergâhında göçmen kuş türleri için bir konaklama mevkisinde yer almaktadır. Yalnızca kuş gözlemcilerinin ilgisinin ilimize çekilmesiyle bile çok önemli bir turizm potansiyeli de kendiliğinden gelişecektir” şeklinde konuştu.