Başkent’te itfaiye ekipleri, 2015 yılına görev başında girdi. Ankara İtfaiyesi Merkez 3. Posta Ekip Amiri Aytekin Ertekin, “Bizler, yeni yılı yangınlarla geçirdik. Vatandaşımızın malını, canını kurtardığımız için çok mutluyuz” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yeni yıla görev başında girdi. Ekipler, 2014’ün son saatlerinde ve 2015’in ilk saatlerinde çıkan yangınlara anında müdahale etti. Yılbaşına ailelerinden uzak, görev başında girmek zorunda kalan itfaiye erleri, kurdukları mütevazı sofrada çerez ve meyve suyu eşliğinde sohbet ederek yılbaşını kutladı. Yeni yılın ilk dakikalarında gelen bir yangın ihbarı o sırada masa başında yılbaşını kutlayan itfaiye ekiplerini harekete geçirdi. Apar topar yangına müdahaleye hazırlanan ekiplerin koşturmaları görülmeye değerdi. Bazı itfaiye erleri zaman kaybetmemek için yukarı kattaki bekleme salonundan zemin kata bir direğe sarılarak indi.
İHA mikrofonuna açıklamalarda bulunan Ankara İtfaiyesi Bölge Amiri Melih Yiğit,
“Yeni yılın tüm insanlık alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Özellikle itfaiye teşkilatımıza, arkadaşlarımıza kazasız belasız, yangınsız günler diliyorum. İtfaiye teşkilatı içerisinde bizler, 24 saat içerisinde her an insanların evlerinde rahat uyuması için, yataklarında rahat yatması için şuan buradayız. 24-48 esasına göre çalışan bir teşkilatız. Burada arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu evli insanlar. Ailelerimiz artık bizim çalışma saatlerimize alıştı. Eşlerimize, bize göstermiş oldukları ilgi ve alakadan, bu zorlu görev içerisinde gösterdikleri teveccühten dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“2014 YILINDA 16 BİN OLAYA MÜDAHALE ETTİK”
Ankara itfaiyesinin 2014 yılında yaklaşık 16 bin olaya müdahale ettiğini belirten Yiğit, “2013 yılında 19 bin olaya müdahale etmiştik. Gönül istiyor ki, her geçen sene olay sayıları biraz daha azalsın. Eğitim ve kültür seviyelerinin artmasıyla birlikte yangın olaylarında azalmalar gerçekleşiyor. Özellikle, ilkokul ve liselerde vermiş olduğumuz yangın eğitimleri, yapmış olduğumuz tatbikatlar sayesinde yangın olaylarımız bir hayli düşüyor. Gelişmekte olan bir ülke olarak, bina yapılarının daha kullanışlı, daha yangından korunma yönetmeliğine uygun olması nedeniyle yangın sayılarımızda düşüş meydana geldi. Umarım 2015 yılı daha az olay olan, daha az can ve mal kaybı yaşanan bir yıl olur. Biz 24 saat boyunca her an yangına hazırız. Gündüz saatlerinde 20 saniyede, akşam saatlerinde ise en fazla 30-35 saniyede yangına çıkış yapabiliyoruz. Özellikle Ankara merkez ilçelerinde yangına 6-7 dakikada ulaşabiliyoruz. Bu, bakıldığı zaman Avrupa standartlarında olan bir durumdur” ifadelerini kullandı.
Merkez 3. Posta Ekip Amiri Aytekin Ertekin ise, zor bir görev yürüttüklerine dikkat çekerek, “Zor bir iş yapıyoruz ancak birilerinin bu görevi yürütmesi gerekiyor ve bu görevi biz yaptığımız için çok mutluyuz. Bizler, yeni yılı yangınlarla geçirdik. Vatandaşımızın malını, canını kurtardığımız için çok mutluyuz. Arkadaşlarımızla birlikte bir yangından mal ve can kaybı olmadan döndüğümüzde mutlu dönüyoruz. Herhangi bir trafik kazasında bir can kaybı ya da yaralama olduğunda kendi yakınlarımız yaralanmış gibi üzülüyoruz. Vatandaşlarımızın özellikle yılbaşında alkollü olarak yola çıkmamalarını rica ediyoruz. Hem kendi canlarını hem de karşı taraftakilerin canlarını yakmasınlar” şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan asılsız ihbarlarla itfaiyeyi boş yere meşgul etmemelerini isteyen İtfaiye Komuta Amiri Mustafa Kaya, şöyle konuştu:
“İtfaiye komuta merkezi, her zaman olduğu gibi bugün de görevinin başında. Yılbaşı ve bayram gibi günler bizim için çok fazla önemli değil. Vatandaşımız ve halkımızın daha iyi şartlarda, huzurlu ve mutlu bir şekilde yılbaşını geçirebilmesi için 24 saat görevdeyiz. Arkadaşlarımız, 24 saat telefonlarının başında, herhangi bir ihbar olduğunda, bilgi alıp gruplara aktarıyorlar. Her yerde olduğu gibi itfaiye de asılsız ihbarlarla uğraşmakta. Yeni sistemimiz bizi biraz daha asılsız ihbarlardan kurtarıyor. Yeni sistemimizde tüm gelen çağrıların adresleri bize otomatik olarak düşmekte… Cep telefonundan aramaktaysa aradığı bölge bizim ihbar metnimize düşüyor. Bu şekilde asılsız ihbarları engelleyebiliyoruz. Yine de asılsız ihbarlar çıkıyor. Konuşmak isteyenler, yılbaşımızı kutlamak isteyenler oluyor. İtfaiyeyi boş yere rahatsız etmemelerini istiyoruz.”