Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği politika faiz indirimini olumlu karşıladıklarını ancak yeterli bulmadıklarını, kısa vadede daha fazla indirim beklediklerini söyledi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugün yapılan toplantıda gerçekleştirdiği politika faiz indirimini değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, faiz koridorunda üst bantta 50, alt bantta 25 baz puan olarak gerçekleştirilen indirimleri ihracatçılar olarak olumlu karşıladıklarını ancak yeterli bulmadıklarını, kısa vadede daha fazla indirim beklediklerini söyledi.
TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçıyı destekleyen ve yatırım ortamını canlandıracak faiz seviyesi taleplerini yinelerken ihracatçıların da daha geniş kapsamda daha ayrıcalıklı kredi politikaları ile desteklenmesi gerektiğini belirtti ve bugünkü faiz indirimini şöyle değerlendirdi:
“Merkez Bankası enflasyon beklenti ve öngörülerine bağlı olarak temkinli ve kademeli faiz indirimine devam ettiğini görüyoruz. Zira Türkiye’de üreten, ihraç eden tüm kesimlerin beklentileri de şu anda içinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemin getirdiği koşulların etkisiyle bu yönde seyrediyor. Merkez Bankası, bugün yaptığı Para Politikası Kurulu toplantısında borç verme faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7,75’ten yüzde 7,50 seviyesine çekti. Faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e, alt bandını ise yüzde 7,50’den yüzde 7,25’e indirdi. Üst bantta 50, alt bantta 25 baz puan indirim yaparak bize göre oldukça temkinli bir adım attı. Merkez Bankası’nın özellikle faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapmasını makul görüyoruz ve ilerideki faiz indirimlerini işaret etmesi açısından olumlu buluyoruz. Fakat bu seviyelerin hala reel ekonomiyi, ihracatçı ve sanayiciyi yatırıma yönlendirmekten oldukça uzak seviyeler olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla dünya konjonktüründen dolayı dış pazarlarda sıkıntılar yaşadığımız bu dönemde ihracatçıların daha güçlü unsurlar içeren para politikaları ile desteklemesini bekliyoruz. Reel ekonomiyi canlandırmak için daha somut ve kararlı adımlara ihtiyaç duyuyoruz.
Faiz koridorunun üst bandının inmesi, piyasa faizlerinin daha aşağı hareket etmesini sağlayacak. Buna bağlı olarak reel kesimin fonlama maliyetlerinde bir miktar iyileşmeyi de sağlayacak. Ancak önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşlerin istatistiksel olarak realize olmasını beklemeden, düşmesine yönelik detaylı öngörüleri baz alarak Merkez Bankası’nın minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın en kısa süre içerisinde kademeli indirimlere devam ederek politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini bekliyoruz.
Özellikle 2014 sonundan itibaren süregelen kurlardaki oynaklık ve paritedeki ani düşüş ihracatçılarımız açısından büyük sıkıntılara sebep oldu. İşte bu yüzden Merkez Bankası’nın bu sıkı duruşunun önümüzdeki dönemde kurların daha öngörülebilir olmasını sağlayacağına inanıyoruz”.