Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Gaziantep Şehir Kimliği Çalıştayı Tanıtım Toplantısı” düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası’da gerçekleştirilen toplantıda, şehir kimliğiyle ilgili yapılacak çalışmayı çok önemli bulduğunu söyledi.
Gaziantep’in kimliğini geleceğe taşımak gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
“Çocuklarımıza, gençlerimize bastığı toprağın neresi olduğu, yaşadığı şehrin nasıl bir şehir olduğunu iyi anlatmamız gerekiyor. Çünkü hepimizin bildiği şehir insanın insanda şehrin aynasıdır. Bizim gelecek vizyonumuzda bu şehrin hangi noktada olması gerektiği, hedeflerini, kimliğini saptırmadan çocuklarımıza anlatarak, çocuklarımıza yalnızca resmi bayramlarda bunları hatırlatarak değil, yaşatarak, özümseterek, bunun ne kadar önemli olduğunu gösterecek çalışmalarla geleceğe taşıyacağız.”
Avrupa Birliği ülkelerine gittiğinde hepsinin aynı olduğunu, aralarında bir farkın kalmadığına dikkati çeken Şahin, Anadolu’da muhteşem bir zenginlik bulunduğunu, bunun kimliğe dönüştürülerek, kimlikli, kişilikli olan altyapıyı geleceğe taşınması gerektiğine işaret etti.
Bu noktada en büyük sorunun dağınıklık olduğunu dile getiren Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bir tarihçinin çok güzel bir sözü var. Diyor ki ‘tarih yapmaktan tarih yazmaya fırsatımız olmadı.’ Özellikle yazılı kaynaklardaki bu kadar yapılan eksiklikler, işte sabahleyin tarih hocalarımızdan bize verilen bilgilerden 300 yıl boyunca burada mahkeme kayıtlarının kesintisiz tutulduğu bir bölge burası. Dolayısıyla bizim bunların hepsini birleştirmemiz ve bunların hepsinden hızlı bir şekilde bir panoramik müzeyi başarmamız gerekiyor.”
Panorama 1453 Fetih Müzesi gibi bir müze yapmak istediklerini aktaran Şahin, müzenin Gaziantep Kalesi’nin yanındaki askeri lojmanlarının yerine yapılacağının müjdesini verdi.
Çocukların müzeyi gezdiklerinde atalarının nasıl bir kurtuluş mücadelesi verdiği bir şehri iliklerine kadar hissetmelerini istediğinin altını çizen Şahin, şunları kaydetti:
”İnşallah hep beraber aldığımız Gaziantep’i teslim ettiğimiz Gaziantep’ten daha farklı ve sorumluluğunu yerine getirmiş, emanetine sahip çıkmış bir şekilde teslim etmek bizim en büyük görevimiz. Bizim bu topluma, bu millete en büyük borcumuz. Bu bakımdan bunun çıktılarını çok önemsiyoruz. Zaten var olan kimliğimizi tespit edip, toparlayıp buradan bir çıktı almak bizim için de çok büyük bir yol gösterici olacaktır, bizim için bir ışık olacaktır.“
Çevre ve Şehircilik Bakan Danışmanı İbrahim Acar da şehirlerin bugünü ve yarınlarını bir arada düşünerek yeni vizyonların belirlenmesi amacıyla Ordu’dan başlattıkları toplantıların 18.’sini Gaziantep’te düzenlediklerini belirtti.
Çalıştayların sonuç raporunu ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştırdıklarını ifade eden Acar, şunları söyledi:
"Şehirlerimizin her birisi, eğer batılıların elinde olsaydı her birinden onlarca, belki yüzlerce marka üretebilecekleri değerde hazineler barındırıyor. Biz ise zengin hazinelerin yoksul bekçileri gibi bu önemli hazinelerin ne kendi insanımız farkına varabilmiş ne de bunların diğer insanların istifadesine sunabilme konusunda çalışma yapmış değiliz. Gezdiğimiz, gördüğümüz Anadolu’da farkına varıyoruz ki açık hava müzesi gibi çok fazla hazine barındırıyor. Bu hazineleri korumalıyız."
Şehirlerin de korunarak gelecek nesillere iftiharla devredilebilecek hazineler olduğuna dikkati çeken Acar, bu konuda gelecek nesillerin hayırla yadettiği çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Vali Ali Yerlikaya ise her şehrin gelecekteki kimliğinin şimdiden tasarlanmasının önemine vurgu yaptı.
Gaziantep Üniversitesi TÖMER Başkanı Mustafa Gültekin de Gaziantep’in kendi kültürünü koruyan önemli kentlerden biri olduğunu kaydetti.