Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesi, ülkelerinde yaşadıkları karışıklıktan kaçarak Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine yasa dışı yollardan geçmek isteyenlerin akınına uğradı. 
Ege'nin iki yakası, Yunanistan ve Türkiye kıyıları, Avrupa'ya geçmek isteyen kaçak göçmenlerin umut koridoru oldu. Ülkelerindeki iç savaş, baskı rejimleri ve ekonomik sıkıntılardan kaçan Ortadoğu ve Afrikalı'ların transit yolu haline gelen Ege Denizi'ndeki yolculuklar çoğu zaman ölümle sonuçlanmasına rağmen önüne geçilemiyor. Avrupa'ya gitmek için Türkiye'de birçok farklı geçiş güzergahını kullanan kaçak göçmenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri de Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi. Yunanistan'ın Midilli Adası karşısında bulunan Ayvacık ilçesine organizatörler tarafından Türkiye'nin dört bir yanından çeşitli yollarla kaçak göçmenler getirilip, başta Bademli Köyü olmak üzere sahil kesiminde saklanabilecekleri ormanlık alan ve zeytinliklere bırakılıyor. Kaçaklar sırtlarında çantalarla sahil kesimine doğru yürüyerek buralardaki toplanma alanlarına ulaşıyor.
HER YARIM SAATE BİR BOT ÇIKIYOR
Sadece yürüyerek gidilebilecek dağlık alanın sahil kesiminde toplanan kaçaklar, burada denize açılma hazırlıkları yapıyor. Aralarında çocukların da yer aldığı büyüklü, küçüklü gruplar, Midilli Adası'na geçmek için bölgeye getirilen lastik botları kendi imkanlarıyla şişiriyor. Tepelerde bekleyen organizatörler ise bölgede sahil güvenlik ekiplerinin olmadığını kaçak göçmenlere bildiriyor. Bunun üzerine can yeleklerini giyen kaçaklar botlarla denize açılıyor. Umuda yolculukta daha önce geceleri yola çıkmayı tercih eden kaçak göçmenler, artık gündüzleri de denize açılarak Midilli Adası'na doğru yol alıyor. Ayvacık sahillerinden ortalama yarım saatte bir lastik botla, ölüm yolculuğuna çıkılıyor.
GERİDE ÇÖPLERİNİ BIRAKIYORLAR
Bölgede kaçak göçmenlerin Yunan adalarına geçişini sağlayan organizatörler basın mensuplarının çekim yapmasına izin vermezken, sahil boyunca ve zeytinliklerin arası çöplerle dolmuş durumda. Midilli Adası'na geçen kaçakların çöplerini geride bıraktığını belirten köylüler dertli. Bundan en çok mağdur olan ise Bademli Köyü'nde yaşayanlar. Birkaç ay önce Bademli Köy Meydanı'nda direğe bağladıkları iki organizatörü güvenlik güçlerine teslim eden köylüler, organizatörlerin kendilerine zarar vermesinden korktukları ve tehdit edildikleri için kameralara konuşmaktan kaçınırken, bölgenin her yerinde  kaçakların bulunduğunu ve gece gündüz rahatça dolaştıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI