İzmir’de, 23 yaşındaki üniversiteli Gizem Kömürgöz, ihracat dersini gerçek hayata taşıdı ve Yunanistan’a kadın ayakkabısı ihraç etti. İzmirli genç girişimci, komşu ülkeden bir sipariş daha aldı.
Gediz Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Gizem Kömürgöz, mezun olmadan ihracatçı oldu. İzmir’de kadın ayakkabısı imal eden aile şirketi Aypa Biella’yı yurt dışına taşımayı kafasına koyan genç girişimci, bu amaçla fuarlara katıldı. Aradığı fırsatı İzmir Ayakkabı Fuarı’nda yakalayan Kömürgöz, bir Yunan firmasıyla 20 bin Euro’luk ihracat bağlantısı kurdu. İhracat işlemlerini ve sevkiyatı da hocalarının desteğiyle gerçekleştiren Kömürgöz, Yunan kadınlara Türk ayakkabısı giydirdi. Gediz Üniversitesi öğrencisi, komşu ülkeden bu kez de 30 bin Euro’luk sipariş aldı. Başarmak için koli taşıyan, çizim yapan Kömürgöz, bir yandan yeni pazarlar için uğraşıyor, bir yandan da tasarım eğitimi alarak yeni ayakkabı modelleri tasarlıyor.
“ÖNCE BORÇ ALARAK ÇEVREME SATTIM”
Kömürgöz, küçük yaşlardan beri çalışmayı, kendi ayakları üzerinde durmayı istediğini ancak babasının okul bitmeden önce iş hayatına atılmaması konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti. Kömürgöz, başarı hikayesini şu sözlerle anlattı: “Babam böyle deyince perakendeci bir aile dostumuza gittim. Kendimiz ayakkabı ürettiğimiz halde, onlardan borçla ayakkabı alarak önce çevreme ayakkabı satmaya başladım. Babam ihracat yapıyordu ama bu aracı ve tercümanlarla gerçekleşiyordu. Fuar düzenledik ve Yunanlı bir firma ayakkabılarımızla ilgilendi. İngilizce bildiğim için ilk ihracatı gerçekleştirmiş oldum.”
HEDEF DÜNYA KADINLARINA AYAKKABI GİYDİRMEK
Aile şirketiyle büyümeyi hedeflediklerini ve pazarlama bilgisi ile aracı kullanmadan yurt dışına daha çok ayakkabı satmayı planladıklarını kaydeden Kömürgöz, şunları söyledi: “Halihazırda bir şeyler yapılırken bunu bir üst noktaya taşımak tatmin edici oldu. Başta babamla biraz çatışmıştık. Başka şirkette yoğrulmak istemiştim. O da onunla çalışmamı istedi. ‘O zaman kendi fikirlerimi yapmama müsaade et’ dedim. O da bana yardımcı oldu. Şimdi İtalya’da bir fuarda yer almayı hedefliyorum. İtalya bu konuda modaya yön veriyor. Uluslararası firmaların arasında yer almak istiyorum. Yunan kadınlarına ayakkabı giydirdik, hedefimiz hem İtalyan kadınlarına hem de dünya kadınlarına ayakkabı giydirmek.”
GİZEM AYAKKABISI
Artık aracı firmalar olmadan yeni pazarlarla anlaşma yapmayı planlayan Kömürgöz, bir yandan da tasarım eğitimi alıyor. Hayal ettiği modelleri çizgilere döken Kömürgöz, yeni ayakkabılar tasarlıyor. Son olarak ‘Gizem’ adını verdiği bir ayakkabı tasarlayan Kömürgöz, İtalya’da da tasarım üzerine eğitim almayı amaçlıyor.