Birçok firmanın katıldığı Mobilya Dekorasyon, Orman Ürünleri ve Mobilya Aksesuarları Fuarı (MOBEF) Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Fuarın üçüncü gününde modern mobilya ve dekorasyon ürünlerinin yanı sıra bir mobilya standında sergilenen eski el aletleri meraklı insanlar tarafından yoğun ilgi gördü. Mobilyacı ve marangozların yaklaşık 200-300 yıl önce kullandıkları tahta ve demir rende, tahta planya, köstere, düz taban, ayarlı motif rendesi, pasrangol, 1850 yılı şakşakı, perdah rendesi, el breyzi ve breyz uçları, ahşap nişangaç ve eski tarihlerde kullanılan el aletleri standı gezenleri tarihi bir yolculuğa çıkardı.
Eski malzemelerin bir arkadaşı tarafından sergilenmek üzere kendisine hediye edildiğini söyleyen mobilyacı Mehmet Salan, “Burada 100 yıl ya da daha fazlası olan aletlerimiz var. Şimdiki marangozlarımız çok şanslı. Düşünebiliyor musunuz, yıllar önce bir eve bir naçar girdiğinde. Daha doğrusu bir mobilyacı ya da marangoz girdiğinde 8 aydan önce bu evden çıkamıyordu. Şimdi ise 48 saat içerisinde bir evde her şey tamamen bitmiş halde teslim ediliyor. Buradaki amacımız insanlarımızın daha önce ne zorluklarda, ne şartlarda, nasıl çalıştıklarını görmeleri için sergiliyoruz” dedi.
Kayın babasının eskiden bu tür eşyalarla mobilyacılık ve marangozluk yaptığını söyleyen bir vatandaş, eskiden insanların eşyalarını yapmak için aletleri elleriyle yaptığını ve el emeği göz nuruyla bunun için aylarca emek harcandığını ifade etti.