Ümit TÜRK/İSTANBUL, () FENERBAHÇE Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı dava, dosyalarının birleştirilmesinin ardından bugün 5. duruşması görüldü. Çağlayan'daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Fenerbaçe Başkanı Aziz Yıldırım katılmadı. Diğer sanıklar Olgun Peker, Şekip Mosturoğlu, Ahmet Çelebi, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu ise hazır bulundu.

TANIKLAR DİNLENDİ
Duruşmada eski TFF Başkanvekili Lütfi Arıboğan, Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ ve Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı ile eski TFF Genel Sekreter Vekili Ali Parlak tanık olarak ifade verdi.

"KUPA FİNALİ ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİ KADAR GÜZEL OLDU"
Davaya konu olan süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un Başkanlığını yapan Göksel Gümüşdağ, tanık olarak katıldığı duruşmada, avukatların sorularını yanıtladı. O dönem İBB'de oynayan futbolcular "İbrahim Akın ve İskender Alın'la ilgili Beşiktas'tan resmi bir teklif adlınız mı?" sorusuna Gümüşdağ, "İbrahim Akın ve İskender Alın için sadece Beşiktaş'tan değil Galatasaray ve diğer kulüplerden de teklif vardı. O dönem bununla ilgili haberler gazetelere de yansıdı. Kulüp olarak resmi bir teklif gelmedi. Holosko'nun transferi konusunu konuşmak için Çırağan'da Serdal Adalı ile oturup bir kahve içtik. Orada İbrahim Akın ve İskender Alın için de bir ima oldu. Ama sezon sonu konuşmak üzere konu kapandı. Bu resmi bir teklif değildi" diye konuştu. Futbolculara maç öncesi prim sözü veriniz mi? sorusuna Gümüşdağ, "Kendi oyuncularımıza 'kupayı alırsanız 3 milyon ödül var, buradan siz de prim alırsınız' dedik. Akın ve Alın ile ilgili maçtan sonra bir şike iddiası ortaya atıldığını duymadım" diye konuştu. Gümüşdağ, Beşiktaş'la oynanan kupa finaliyle ilgli sorulan soruya ise, "Şampiyonlar ligi finali kadar güzeldi" cevabını verdi.

"TFF'NİN, FENERBAHÇE'NNİ MASUMİYETİ VEYA MAHKUMİYETİ İLE İLGİLİ BİR YORUMU OLMADI"
Gümüşdağ'dan sonra dönemim TFF eski Genel Sekreteri Lütfü Arıboğan da tanık olarak dinlendi. Arıboğan, UEFA Müfettişi Pierre Cornu ile 3 Temmuz operasyonunun ardından savcılıkta yaptıkları görüşme hakkında sorulan sorulara cevap verdi. Aziz Yıldırım'ın avukatlarından Abdullah Kaya'nın görüşmede neler konuşulduğunu sorması üzerine Arıboğan, “TFF'nin, Fenerbahçe veya diğer kulüplerin masumiyeti veya mahkumiyeti ile ilgili bir yorumu olmadı. 40 dakika görüşüldü. Corno, UEFA maçlarının devam ettiğini ve hukuki sürecin yürütülebilmesi için gizliliğin kaldırılmasını istedi. Savcı ise gizliliği kaldırmayacağını söyledi" dedi.

"ŞİKE YAPILDIĞINA DAİR HAKEM-GÖZLEMCİ RAPORU GÖRMEDİM, ŞAHİT OLMADIM"
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın TFF'den FB maçları ile ilgili olarak hakem ve gözlemci raporlarını talep edip etmediğinin sorulması üzerine Arıboğan, “Başkan vekili olarak bunlara şahit olmadım" diye konuştu. Şike yapıldığına dair hakem ve gözlemci raporlarında şüphe ve belirti var mıydı sorusuna ise Arıboğan, “Ben şahit olmadım. Böyle bir rapor görmedim" dedi. UEFA müfettişi ile soruşturma savcısı arasında yapılan görüşmede hangi dilin konuşulduğu sorusuna ise Arıboğan, “Hatırlamıyorum. İngilizce olsa bilirdim" diye cevap verdi. Soruşturma ile ilgili olarak UEFA'ya herhangi bir belge verilip verilmediğinin sorulması üzerine “Gizlilik varken herhangi bir belge gönderilmedi" diyerek yanıtladı.
Soruşturma aşamasında savcılıktan ve emniyetten TFF'ye net bilgi geliyor muydu? Sorusuna ise Arıboğan, "Bana ve federasyona özel bilgi gelmedi" dedi.

ZEKERİYA ÖZ'LE ÖZEL GÖRÜŞME İDDİASI
Lütfü Arıboğan'a sanık avukatları tarafından yöneltilen Başsavcı vekili Zekeriya Öz, TFF'yi ziyaret etti mi? Şeklindeki sorusuna "Ne bu konuyla ilgili ne de başka bir ziyarette bulunmadı" diyerek yanıtladı. Zekeriya Öz'le özel bir görüşmeniz oldu mu? soruna ise 'hayır' yanıtını verdi.

"TFF'YE FENERBAHÇE'NİN ŞİKE YAPTIĞI YÖNÜNDE İHBAR GELMEDİ"
Avukatların, 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe'nin şike yaptığı yönünde TFF'ye yada size ihbar, bilgi geldi mi? sorusuna ise Arıboğan, "Fenerbahçe maçlarında şike yapıldığına dair TFF'ye ya da bana ihbar veya bilgi gelmedi. Hakem ve temsilci raporlarında da herhangi bir sorunlu rapora rastlamadım. Haberleri gazetelerden öğrendim" diye konuştu.

"OYUNCULARIMA HER ZAMAN KEFİLİM"
Daha sonra o dönem İstanbul Büyükşehir Beledispor'un teknik direktörü olan Abdullah Avcı, tanık olarak dinlendi. Şuan Başakşehirspor'un teknik direktörlüğünü yaptığını ve bu akşamda maçlarının olduğunu ve kapmtan çıkarak geldiğini bildiren Avcı, "Beşiktaş'la final maçı oynadık. Şuan CV'imde finalist yazıyor. Eğer kazansaydık şampiyon yazacaktı. Ama olmadı. Oyuncularımın hepsi iyi oynadı. İbrahim Akın ve İskender Alın da iyi oynadılar. Her zaman onlara kefilim" diye konuştu. Son olarak Ali Parlak da tanık olarak dinlendi.

DURUŞMA 5 EKİM'E ERTELENDİ
Duruşma savcısı ifadelerin tamamlandığını hatırlatarak mütalaa verebilmesi için mahkeme heyetinden süre istedi. Mahkeme Başkanı duruşmayı 5 Ekim tarihine ertelediğini açıkladı.

NE OLMUŞTU...
3 Temmuz 2011'de başlayan soruşturma sonrasında şike iddiaları üzerine dava açılmıtı. Dava sürecinde 1 yıl cezaevinde kalan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, 'şike yapmak ve örgüt kurmak' suçundan 6 yıl 3 ay ceza almıştı. Cezanın onanmasının ardından Aziz Yıldırım ile birlikte 6 sanık 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişikliği gerekçe gösterip yeniden yargılanma ve infazının ertelenmesini talep etmişti. Talebi haklı bulunan Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden hakim karşısına çıktı. Öte yandan yine Yargıtay'ın bozma kararının ardından, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz, eski Beşiktaşlı yönetici Serdar Adalı, Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 31 sanığın yargılandığı dava da bu davayla birleştirildi.