Mustafa ERCAN/ MERSİN, () - MERSİN Uluslararası Müzik Festivali'nin yerel etkinlikler kapsamında bu yıl 'Mersin Korikos'un Tınısını Arıyor' sloganı ile gerçekleştirilen 5'nci Beste Yarışması sonuçlandı. Yarışmada müzik öğretmeni Kadir Özal'ın bestelediği eser 198 oy alarak birinci olurken, orkestra tarafından da seslendirdi. 
14'ncü Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin 5'nci Beste Yarışması oylaması, Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda yapıldı. Oylamaya, Festival Tertip Komitesi Başkanı Selma Yağçı, ünlü şef İbrahim Yazıcı, besteciler ve çok sayıda müziksever katıldı. İlk olarak besteciler tarafından tertip komitesine gönderilen 5 eser, 'Kayın', 'Meşe', 'Kavak', 'Çınar' ve 'Sedir' isimleri ile orkestra tarafından seslendirildi. Daha sonra müzikseverler de eserlere 1 ile 3 puan arasında puan verdi. Yarışma sonunda Samsun İlkadım Güzel Sanatlar Lisesi Müziksel İşitme, Okuma-Yazma dersi öğretmeni 49 yaşındaki Kadir Özal'ın, Kızkalesi'nin hikâyesinden yola çıkarak bestelediği 'Çınar' rumuzlu eseri 198 oy birinci oldu. Yarışmada Yalçın Özgüngör'ün eseri 2'nci, iki eserle yarışmaya katılan Mustafa Kemal Saylam'ın bestesi de 3'ncü oldu. Birinci olan Kadir Özal'a 5 TL ödül verildi.
Ödüllerin dağıtılmasının ardından Kadir Özal'ın eseri, orkestra tarafından bir daha seslendirilirken, sanatseverlerden büyük beğeni topladı. Ödülünü alan Kadir Özal, en büyük hayalinin yazdığı bestesinin bir orkestra tarafından seslendirilmesi olduğunu, bu yarışma ile de bunu başardığını söyledi. Halen Samsun'da müzik öğretmenliği yaptığını belirten Özal, "Her zaman yaptığım bir bestenin orkestra tarafından çalınırken dinlemeyi hayal ederdim. O da bugün gerçek oldu. Buraya gelmekteki temel amacım da eserimi dinleyebilmekti. Hayalim gerçekleştiği için çok mutluyum. Eseri, Kızkalesi'nin hikâyesini düşünerek besteledim. Tarihi bağlamda Kızkalesi'nin bir hüznü barındığını düşünerek eserimde onu anlatmaya çalıştım" dedi.
Yarışma 5 bestenin katıldığını hatırlatan Tertip Komitesi Başkanı Yağcı ise "Birinci olan besteyi halkımız seçti. Korikos bu gece tınısını buldu. Gerçekten çok güzel bir beste olmuş. Mersin'de çok güzel uluslararası bir müzik festivali yapıyoruz. Bu yaptığımız yarışmada festivalimiz kadar değerlidir. Yıllar içerisinde bu bestelerin sayıları artacak. Ülkemize de çok sayıda besteci kazandırmış olacağız" diye konuştu.
24 Mayıs tarihinde son bulacak Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Le DIV4S, Die Wiener Strauss Company, Pagagnini, Bahar Göksü, Dünya Bale Yıldızları, Yerelden Evrensele Klasik Türk Müziğinden Seçmeler, Uzak Doğu'dan Anadolu'ya Esintiler, Kucerova ve Bülent Bezdüz, Hakan Aysev, Kubat, Mersin Festival Orkestrası, Mersin Polifonik Korolar Şenliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'na ev sahipliği yapacak. 

FOTOĞRAFLI